Follower

Thursday, May 17, 2012

Bulan Madu : Krabi, Thailand

Salam.

Alhamdulillah :)
Seronoknya di Krabi, Thailand. ehehehehe. Fariza hanya melakukan aktiviti terhad sahaja.
Lebih baik ambil banyak hari. ehehehe
Alhamdulillah dalam perut ini baik-baik sepanjang di sana ^_^ (Nanti boleh jalan lagi.. Sayang baby..)

Info :

Perkhidmatan : Air Asia (Now Everyone Can Fly)
Maklumat : Air Asia Promo / MYR 2xx.xx / 2 person

Penginapan : Sunda Resort, Krabi, Thailand. (Macam ini sebutan San-da) 
Website : Sunda Resort
Facebook : Sunda Resort
Promosi penginapan : Groupon Travel City  
Maklumat : 3 Hari 2 Malam / Canal Side / 299 MYR  + Daily Buffet Breakfast

Perkhidmatan Pengangkutan Lain : 
1) Dari Krabi Airport ke  Sunda Resort  : THB 600  = MYR 60 per transfer / 2 person / way / + - 30 min (sewaktu tiba)
2) Dari  Sunda Resort  ke Krabi Airport :  THB 600 = MYR 60 per transfer / 2 person / way / + - 30 min (sewaktu pulang)
3) Sewa motor : Sunda Resort (THB 200 = MYR 20 sehari) - Tinggalkan passport anda sebagai cagaran :)
4) Tuk tuk shuttle : Percuma (Sila dapatkan maklumat di hotel - 2 tempat)
5) Semua di atas boleh didapatkan di Sunda Resort kerana lebih mudah bagi kami. Jika anda ingin cari di tempat lain boleh juga :) Banyak lagi penginapan yang memukau mata anda. hahaha

Mengapa saya memilih Sunda Resort ?
1) Pemilik Sunda Resort ini adalah seorang muslim.
2) Sunda Resort berdekatan dengan masjid.
3) Makanan di Sunda Resort adalah halal dan sedikit mahal.
4) Suasana dan permandangan adalah seperti suasana ala-ala perkampungan dan mempunyai tumbuhan hijau. Sejuk mata memandang  dan begitu menyenangkan :D. (Pengsan)
5) Banyak juga penginapan lain yang lebih menarik di sana. Semuanya cantik belaka. Pilihan di tangan anda :)
6) Staf mereka mudah bekerjasama. Ada pengalaman yang kelakar untuk kami. hahahaha.
7) Bagi yang mahu menenagkan fikiran, ianya adalah tempat yang terbaik untuk anda. Boleh dengar unggas, ayam dan kicauan burung.

Info :

Tempat menarik yang boleh dilawati : 
Nopparat Thara beach, Krabi town, Tiger Cave Temple, Famous Khao Khanap Nam Limestone Hills, Koh Pan Yi floating Muslim village, Day trip to Phi Phi Island, Sea kayaking at Ao Thalen Canyon, Wat Phra Kaew temple, Hot spring waterfall, Night markets, Restaurants and bars and others.

Makanan :  
Pancake begitu sedap !!! Jangan lupa rasa tom yam di sana okay. :)) Pelbagai makanan ada dijual di sana dan yang penting cari yang halal. 

Cenderahati : 
Pelbagai ye :)

Pengalaman saya :

Alhamdulillah tiba dengan mudahnya di Malaysia dan Thailand.
Mari melihat gambar di bawah serta penerangan pada setiap gambar :)


Sekarang kita menuju ke Sunda Resort dengan menaiki Taxi (Honda)

Sekitar jalan.

Mak aihhhh. Kabel mereka... hik3

Al-Aman Mosque berdekatan dengan Sunda Resort. Azan boleh dengar :)

Tadaaa. Sudah sampai Sunda Resort. hik3.

Mari kita menuju ke kaunter reception :) Pandangan hadapan. Semasa kami sampai, hujan turun.

Pandangan ke luar. :)

Safa Restaurant. Ada watu tertentu untuk sarapan pagi, tengahari dan malam ye. Better tanya reception di situ.

Check in :). Sewaktu kami sampai, kami dihidangan 2 gelas jus tembikai. Sedapnya. hahaha. Lagi-lagi tengah haus dan keletihan.

Fariza dok termenung apa entah. miahahaha.


Ini adalah untuk pelancong, tempat menarik dan aktiviti yang boleh dilakukan. Peta juga ada tetapi minta di reception.


Tuk-tuk comel. ehehehehe

Pandangan dari dalam ke luar. Depan sana pintu masuk ke bilik masing-masing.

:)

Comel :)

Lupa apa nama. hik3

Ini bilik kami :) Berdekatan dengan reception dan tempat jalan utama.

Bilik air. :D

Ruangan tidur.

Love it !!!

^_^

Swimming pool pertama.

Swimming pool kedua.

Kita jalan-jalan di Aonang Beach :)

Ada bendera Malaysia :)



Jalan-jalan boleh tengok kedai cenderahati dan restoren.

Singgah sebentar :) Ini yang popular kan iaitu pancake. Lagipun banyak gerai yang menjual pancake sebegini.

Yummy...

Sedap !!!!

Sewaktu jalan-jalan di sana, anda boleh cari kaunter yang memberi perkhidmatan, harus survey dahulu, mana tahu dapat lagi murah :)

Sewa motor :)

Salah satu kedai yang kami beli untuk dibawa pulang.

Ini adalah atm dan public phone :). Senang cari kan.

Kedai ini jual pashmina, lawa-lawa tau. Nasib baik tak tergoda. Malaysia kan banyak jual macam ini. :D







Makan di Safa Restaurant. Harga boleh tahan mahal. hu3.

Menu untuk makan malam :)
Tomyam dan salad :)

Sarapan pagi (voucher groupon) hari kedua. Makanan biasa-biasa je.

Sarapan pagi (voucher groupon) hari yang terakhir. Biasa-biasa juga lah. hahaha


Jom kita pergi ke Noparathara Beach !!!

Permandangan indah.

Sebaik sahaja menaiki longtail boat :))

This is our team :)) Nama perempuan itu Yok !!! Hi Yok !!!
Aktiviti kami : 4 island :))

Snorkelling berdekatan dengan Chicken Island.

Ikan itu cantik. Subhanallah :))
Hubby snorkelling dan Fariza duduk di atas sahaja.


Inilah Chicken Island :))

Sekarang kita berada di Tup Island :))



Seksi. Lari !!!!

Fariza paling suka di sini dan malangnya lupa nama. Sedih :(
Ia terpecil dan air sungguh cantik :)


Mari kita makan :))

Time ini, Fariza kurang selera :( Yang tahu mahu tidur. hik3.

Poda Island !!!

Di hujung-hujung itu ada sampah sedikit.

Ini di ..... Apasal asyik lupa nama Island. Huarghhhhh.

Ramai seksi sini. Abaikan. Mari kita lihat suasana alam ciptaan Allah.

Ada juga jualan di sini :) Last di sini dan Fariza terlelap habis.
Letih. hahahaha

Jalan-jalan Krabi Town. Sakit punggung tau. hahaha.
Tidak banyak gambar diambil.

Krabi Tsunami Memorial Sculpture

Sebelum pulang dan menuju ke Krabi International Airport.
Perut dan berbunyi !!! hahaha

Terima kasih Encik :) Bawa kami dengan selamat dan baik.

Flying :))

I Love You, Hubby.

Kalau boleh mahu lama di sana :) Seronok tau. hik3.
Tidak banyak aktiviti yang dilakukan untuk mengelakkan kejadian tak diingini berlaku (Preggy)

Selamat tinggal, semoga kita bertemu kembali untuk trip seterusnya :))



22 Tersayang:

Cik Zimie

bestnya krabi.suka tengok laut hehe baru tau fariza preggie.congrats dear.take extra care ye :)

Hunny Kitty

bestnyerrrrrr

S.n.Fariza

Cik Zimie :
best. laut cntik. hik3. take care too ye. b2b :))

hunny kitty : best !!!!

nida-razak

besnye gi krabi..nida mula2 nak sangat pg krabi..tp alih2 bila dpt tiket murah, xjd plak..sbab hubby xsuka laut, so xbest klo nida sorang je feeling2 lebey, hehe..anyway, congrats ye fariza.. =) jga diri n baby baik2 ye..

S.n.Fariza

nida-razak :
best :) xpe. nanti pujuk hubby u ok. mana tau kan dpt g sana. terima kasih keprihatinan anda :))

mia-ina

byknya gmbr..best tgk..wah2x tau3 trs melekat ek blik honeymoon..bunting pelamin ke ni fariza???

S.n.Fariza

mia-ina :
mmg byk pict. ha3.
fariza x bunting pelamin, br je last month.

laskar pelangi

bestnya honeymoon:)
akak dah preggy eh..tahniah:))

S.n.Fariza

laskar pelangi :
hi. lama x dgr khabar :))
ye.. alhamdulillah :)

mia-ina

ooo...tahniah ya...jg kandungan awal2x ni tau...

S.n.Fariza

mia-ina :
alhamdulillah :)
terima kasih :))

AreGya

sgt bahagia..
happy baby jalan2..
=)

hamzah ian

wow... hebakkkk

dhiera

best ye.. kite pun nak honeymoon kat krabi nt. ok x beli kupon dgn groupon ni?

S.n.Fariza

are gya :
alhamdulillah :) bahagia.

hamzah ian :
:)) hehehe

dhiera :
best tau :)) ok. ambil aktiviti yg menyeronokkan ye. so far, ok je beli under mrk. lg jimat :))

Mimie_Zatun

Wah..!!
Cantiknye permandangan..
Congrate n take care ok..

iedaurora

setiap gambar ku belek ku baca, nak survey tempat honeymoon nie...

miszatie

haha ni idea asal atie n encik tunang untuk honeymoon..tp bakal in law x bg atas sebab2 tertentu..^_^

S.n.Fariza

Mimie_Zatun :
:)) terima kasih

edaurora :
salah 1 tpt menarik !!!

miszatie :
xpe. cr tpt lain ye. byk lg. kan :)) g umrah pun ok :)

✿نور بادارياه بادارودين

Salam sis nk tny la.pakej nk ke pulau/snorkling tu amek dr hotel ae?

S.n.Fariza

Salam. Kt semua hotel ada tawarkan pakej. Tp bg fariza mahallah, kami pergi cr pakej tu kt kdai2 yg dpn pantai aonang. ada lg murah. kena survey tau. (depends pd budjet juga). Mana tau ada benda lg menarik lps tu. Boleh jimat :-)

pya

slm ziarah :)
akan menyusul ke krabi smgu lg :)

Kawan Tersayang

Kawan Tersayang
d