MAKANAN & PENYAKIT

Tuesday, January 27, 2009

Fakta diperolehi dari "Health Corporation of Singapore"

1. Jika anda makan satay............. jangan pula lupa timunnya, sebabnya memakan satay bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan kesan karsinogen! Apa bendanya karsinogen tu? Ianya ialah suatu keadaan yang menyebabkan barah.Timun pula adalah anti-karsinogen

2. Jangan makan udang selepas mengambil pil vitamin C!! Yang mana anda akan mati keracunan Arsenik dalam beberapa jam sahaja.

3. FYI saja..... bagi penggemar makanan "Bah Kut Teh" (babi). Banyak orang Cina suka makan yang ni, lihatlah sebelum terlambat. Cuba tuangkan Coke (minuman bersoda) atas kepingan daging babi tu dan tunggu sekejap, anda boleh tengok ulat berenyut-renyut keluar dari sana.

4. Barah akibat penggunaan bahan dalam shampoo. Balik rumah dan pergi periksa. Tukarlah ke jenama lain sebelum terlambat, jika kandungan dalam shampoo anda mengandungi Sodium Lauret Sulfate atau ringkasnya SLS. Bahan ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa yang panjang dan ini bukannya jenaka. Shampoo yang disahkan mengandungi bahan ini ialah; Vo5, Palmolive, Paul Mitchell, L'Oreal, Hemp Shampoo terbaru keluaran bodyshop, Nature Force dan lain-lain lagi. Balik pi lah belek sendiri kandungannya. Shampoo Clairol's Herbal Essence adalah satu-satunya yang mengandungi Sodium Laureth Sulfate secara tunggal.

Meskipun pertanyaan telahpun dibuat terhadap syarikat ini dan jawapan dari mereka ialah, " Ya memang kami dah tahu masalah ini tetapi kami tidak boleh melakukan apa-apa kerana kami memerlukan bahan yang boleh mengeluarkan busa yang banyak. Dalam pada itu, Pasta Colgate & Dee Dee (untuk kanak-kanak) turut mengandungi bahan yang sama untuk penghasilan busa.

5. Kepada penggemar makanan jenis mee segera (tak kiralah maggi, koay teow dsb) pastikan berhenti makan dulu sekurang-kurangnya 3 hari selepas mengambil mee segera sebelum mengambil paket yang seterusnya.

Maklumat yang dikongsi bersama dengan seorang doktor:-

Keluarga saya telah menghentikan pengambilan makanan ini setelah mendapat tahu berkenaan salutan wax keatas makanan ini. Inilah yang menyebabkan mee segera tidak melekat antara satu sama lain apabila dimasak.Telah dinyatakan terdahulu melalui SEORANG AKTOR dari SBC (sekarang ni dikenali sebagai TCS).
Beberapa tahun lalu, yang mana kariernya membuatkan beliau sangat sibuk untuk memasak, jalan mudah mengambil mee segera setiap hari. Kemudiannya beliau disahkan menghidap barah. Barahnya disebabkan wax dalam mee segera. Doktor juga memberitahu yang badan manusia memerlukan 2 hari untuk membersihkan wax dari sistem badan.

Seorang lagi mangsa yang serupa ialah Pramugara dari SIA yang mana setelah berpindah dari rumah ibunya ke rumahnya sendiri. Dia tidak memasak tetapi kerap makan mee segera. Dia didapati menghidap barah dan mati selepas itu. Sekarang ini tindakan memakan mee segera bolehlah diistilahkan sebagai "makan untuk mendapat barah". Kalau istilah James Bond = Licence to kill!

6. Bawang Goreng segera-Seorang kawan melawat ke sebuah perusahaan kecil membuat bawang goreng, dan melihat terdapat banyak straw minuman.
Yang bewarna dan tidak berwarna diasingkan. Apa yang mengejutkan ialah straw yang tidak berwarna dicampur bersama gorengan bawang yang bertujuan apabila plastik straw tersebut dipanaskan, ianya melebur lantas menyaluti bawang tersebut. Sebab itulah kalau bawang goreng segera yang dibeli terdedah kepada udara tak akan lembik tapi kalau kita buat sendiri lembik dalam masa yang singkat sahaja.

AYAT KURSI

Ayat ini diturunkan setelah hijrah. Semasa penurunannya ia telah
diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kehebatan dan kemuliaannya.
Syaitan dan iblis juga menjadi gempar kerana adanya satu perintang
dalam perjuangan mereka. Rasullah s. a. w.
dengan segera
memerintahkan Zaid bt sabit menulis serta menyebarkannya.

Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas
sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali keluar masuk
rumah atau hendak musafir, InsyaAllah akan terpeliharalah dirinya dari
godaan syaitan, kejahatan manusia, binatang buas yang akan
memudaratkan dirinya bahkan keluarga, anak-anak, harta bendanya juga
akan terpelihara dengan izin Allah s. w. t.


Mengikut keterangan dari kitab"Asraarul Mufidah"
sesiapa mengamalkan membacanya setiap hari sebanyak
18 kali maka akan dibukakan dadanya dengan berbagai hikmah, dimurahkan
rezekinya, dinaikkan darjatnya dan diberikannya pengaruh sehingga
semua orang akan menghormatinya serta terpelihara ia dari segala
bencana dengan izin Allah. Syeikh Abu Abbas ada menerangkan, siapa
yang membacanya sebanyak 50 kali lalu ditiupkannya pada air hujan
kemudian diminumnya, InsyaAllah Allah akan mencerdaskan akal
fikirannya serta Fadhilat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-Hadis

Rasullullah s. a. w. bersabda bermaksud:

"Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan
segala kefakiran di depan matanya."

Sabda baginda lagi;

"Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian
berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada
kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar."


Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah
sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad.
Mereka yang beramal
dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan
Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.
Pengamal ayat Kursi juga,
dengan izin Allah, akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat
Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki
rumah. Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan
ketika dalam perjalanannya. Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh
khusyuk, Insya-Allah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar. Jika
anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki
rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, insya-Allah
mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan
batin. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat
tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga
subuh.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu,
ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain.
Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak
menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut, dan barang siapa
membacanya ketika hendak tidur, Allah memelihara akan dia ke atas
rumahnya, rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitarnya. Barang siapa
membaca ayat Al-Kursi diakhir tiap-tiap sembahyang Fardhu, Allah
menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur
perbuatan2 orang yang
benar, pahala nabi2 juga Allah melimpahkan padanya rahmat. Barang
siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah
mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan
dan mendoakan baginya. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir
sembahyang Allah azza wajalla akan mengendalikan pengambilan rohnya
dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga
mati syahid. Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam
kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya Dari

Abdullah bin 'Amr r. a. , Rasullullah s. a. w.

bersabda,

" SAMPAIKANLAH PESANKU BIARPUN SATU AYAT...."

Information From Forum Halaqah

THINKIN'

Sunday, January 25, 2009

KITA BERTEMU KERANA ALLAH.

KITA BERPISAH KERANA ALLAH.


UNTITLED

Kenapa Orang Yahudi Tak Minum Coke dan Pepsi

Wednesday, January 21, 2009

Disampaikan oleh seorang sahabat.

Assalamualaikum.

Last weekend, ada ustazah Usrah kami beritahu, masa dia belajar kat Mesir dulu, dia punya lecturer ada cerita, dulu ada sorang mamat yahudi ni datang Egypt to study the muslims' lifestyle kat sana setelah serangan secara fizikal ke atas umat islam tak berjaya. Dia nak carik jalan untuk serang cara lain. tapi Alhamdulillah, dia telah diberi hidayah semasa dia dok study umat islam kat Mesir tu. Dia beritahu lecturer ustazah ni, one of the things the jews do untuk hapuskan keturunan umat islam is to produce coca cola & pepsi yang di dalamnya ada Chemical To Retard The Reproduction Organs For Both Men & Women. Menurut mamat tu, kat israel tak ada jual coke & pepsi sbb diorg tahu apa kandungan kat dalamnya dan since jew agama keturunan, diorg tak nak le mandul! Kalau korang pernah terima forwarded email pasal bertapa acidicnya coke tu sampai boleh dissolvetulang & gigi (calcium containing compounds) dan boleh buat cuci tandas dan untuk wanita, kalau minum coke boleh cause menstruation if you're a wee bit late. so kalau minum banyak & atthat time baru lekat zuriat, ada chances keguguran le, kan ? Therefore, untuk kemakmuran umat islam & untuk kesihatan & untuk tidak sokong jewish companies,
PLEASE stop drinking & buying coke & pepsi.

Allahuakbar!

http://www.youtube.com/watch?v=I6YMDTR61tI&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=MYqFjqfp2o8&feature=related

CONFUSE

HMMM

Thursday, January 15, 2009



I must be strong.
Go away from me.
The damn person always come and let me down !
No matter your age.
All the same one.
Just wait and see how strong you are.
Watch out all your mouth.
Are you perfect?
Eww..
I'll remember that.



...............
Just think and think.
Ignore them.
Be yourself.
Take a good thing.

EVENTS

Monday, January 12, 2009

YOUTH '09
A Few Picture Only.

















More...
Quite Lazy..
;-p

EVENTS

Tuesday, January 6, 2009


YOUTH'09 - Malaysia's Largest Youth Lifestyle Festival

CLICK THIS PICTURE (TOP)



SEE YOU THERE !!!
I'M GOING.
HEHEHEHE

2009 Ni

Monday, January 5, 2009

* Congratulations ayah. Ditugaskan di tempat baru. (Nasib baik tak kena pindah. Kalo tak...). New environment. hehehehe. Keep it up at your work ya.
MyEm0.Com

* Abgku.. Still buat attachment dkt Kelantan. Balik bawa ole2 banyak tau. hahahaha. X sabar wait dia pulang, suruh dia guide pergi jalan2. Thanks bro.
MyEm0.Com

* Sgt sedih. Adik ku yg girl masuk asrama (bkn asmara hahaha). Tinggalah aku s'org sahaja yg perempuan. Mksdnya 'semua kerja perlu dibuat'. Malas sgt2. Pergilah study dan jadi manusia yg berguna krn manusia byk tak berguna skrg. lalalala.

MyEm0.Com

* Aku still mencari pekerjaan... Lamanya asyik tanam anggur shj. Skrg ku menanam langsat. hahahaha. X masuk akal.
MyEm0.com
Merindui kekasih hatiku...
MyEm0.Com
Hope dpt jumpa w/pun seketika.. ahaks.
Gatal.
MyEm0.Com-----MyEm0.Com

* Fam yg lain? X ada lah kot.
Nk main mcm dkt bwah ini. Jom ikut skali.
MyEm0.Com

MOOD

Sunday, January 4, 2009

Selamat Tahun Baru 2009
&
Maal Hijrah

X da mood nk updated lg.
hahahahaha

MaLaS

MyEm0.Com
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS