Logo Islam Bulan dan Bintang

Friday, July 23, 2010

Salam kawan-kawan.



Salam,

Ustaz saya ada ditanya oleh seorang kawan beragama kristian (cina). Soalan dia ialah :

Adakah lambang bulan sabit dan bintang itu lambang agama Islam? kenapa dan apa maknanya? Apakah itu dewa agama Islam?

Kenapa orang Islam sering mengatakan yang kitab Injil zaman sekarang sudah diubah suai (tidak asli)sedangkan orang Islam beriman kepada kitab yang empat. Kalau benar kitab injil sudah dipesongkan, kenapa tidak tunjukkan yang aslinya untuk nyatakan kebenaran Islam, buat perbandingan yang jelas. (Maksudnya disini, seolah-olah kita orang Islam hanya tahu menyalahkan tanpa menghadirkan bukti sahih, dan tiba-tiba mengatakan Al-Quran dan Islam adalah benar)

Kelu lidah saya yang cetek ilmu ni. Saya minta pandangan ustaz tentang soalan diatas. (Maaf komen yang tak berkaitan dgn entry). Terima kasih.


Jawapan Pertama

ketika Sultan Muhammad II yang lebih dikenal dengan Sultan Muhammad Al-Fatih menjadi panglima, jatuhlah kota yang pernah menjadi ibu kota Eropa itu. Lewat pertempuran yang sangat dahsyat dengan menggunakan senjata paling modern di kala itu, yaitu CANON atau meriam yang sangat besar dan suaranya memekakkan telinga, Muhammad Al-Fatih berhasil menjatuhkan kota konstantininopel itu dan menjadikannya sebagai ibu kota Khilafah Turki Uthmaniah. Serta menjadikannya pusat peradaban Islam.

Wilayahnya adalah tiga benua dengan semua peradaban yang ada di dalamnya. Saat itu bulan sabit digunakan untuk melambangkan posisi tiga benua itu. Ujung yang satu menunjukkan benua Asia yang ada di Timur, hujung lainnya mewakili Afrika yang ada di bagian lain dan di tengahnya adalah Benua Eropa. Sedangkan lambang bintang menunjukkan posisi ibu kota yang kemudian diberi nama Istambul yang bermakna: Kota Islam.

Bendera bulan sabit ini adalah bendera rasmi umat Islam masa itu, karena seluruh wilayah dunia Islam berada di bahwa satu naungan khilafah Islamiah. Tidak seperti sekarang ini yang terpecah-pecah menjadi sekian ratus negara yang berdiri sendiri hasil dari jajahan barat.

jawapan logik, bulan itu adalah penyinar alam dan bintang itu adalah bernaung di bawah cahaya bulan. Jadi kesimpulannya bulan itu adalah Tuhan dan manusia hidup atas ehsan tuhan dan menjadi hamba Tuhan. Jelas bahawa Islam adalah menghambakan diri kepada Allah yang satu. semua umat tak kira warna kulit, bangsa dan keturunan semua berada di bawah Allah yang satu.
 

Jawapan Kedua

Pasal kitab injil, bukan kita tuduh tetapi memang terbukti mereka yg ubah dan tukar. di dunia ni ada beribu-ribu jenis kitab bible. setiap jenis ada perbezaan antara satu sama lain. ini terjadi dek kerana mereka translate sana sini. Bila translate maksud asal dah lari dan itu masalah translate, tidak kira lagi masalah dia tambah dan buang ayat-ayat dalam injil dan sekarang ni terhasilnya bible. orang awam kristian memang tidak tahu pasal ini. Tapi ramai paderi-paderi masuk Islam. sebagai contoh Dr. Jerald F. Dirks. dia ni bekas Minister Christian,belajar di Harvard Divinity School,USA, Doctor of Psychology. Di akhir pengajian sebelum diangkat menjadi paderi utama, mereka kena menghadiri beberapa seminar, di sinilah dia cakap, dia telah diberitahu dan didedahkan mengenai perubahan ayat-ayat dari Bible King James Version ke Old testament ke new testament and so on.. kiranya, ada ayat yg ditambah manusia, dan ada yg telah dibuang akhirnya, dia masuk Islam. dan ramai lagi yang masuk Islam. antara contohnya Hajah Irene handono (bekas nun), Yusuf Estes (preacher), Joshua Evans (preacher) dan banyak lagi. Semua ini orang-orang berilmu tinggi yang ingin mencari kebenaran dan akhirnya jumpa Islam. Adapun ramai Melayu yang convert ke Kristian, ia bukanlah kerana kebenaran, tetapi tertarik dengan gaya hidup bebas.

Promosi Kerja Kahwin

Wednesday, July 21, 2010

Salam kawan-kawan.

Jika ada masa senggang marilah pergi ke Promosi Kerja Kawin 2010 okay.
Bakal-bakal tunang atau pengantin harus pergi.
Haruslah membuat perancangan awal dan idea yang begitu kreatif akan terhasil agar semuanya berjalan dengan lancar.

Amin..

http://4.bp.blogspot.com/_hjzO9boK0PA/TEpyepGFfuI/AAAAAAAAAUo/Skgfe47XYwM/s1600/risalah_kerjakahwin2010.jpg

Promosi Kerja Kahwin 2010

Tarikh : 24 Julai – 02 Ogos 2010

Masa : 10.00 pagi – 08.00 malam (Ahad – Khamis)

10.00 pagi – 10.00 malam (Jumaat & Sabtu)

Tempat : Kompleks Kraf Kuala Lumpur
Jalan Conlay

Rujukan :  

(^.^)

Lovely Giveaway Contest

Thursday, July 15, 2010


Create your own banner at mybannermaker.com!

Lovelygift ingin menganjurkan satu giveaway.

3 orang pemenang bertuah akan dipilih berdasarkan beberapa kriteria yang telah ditetapkan oleh pihak penganjur.

syarat-syarat penyertaan adalah seperti berikut:

1.) Anda mesti mempunyai blog.
2.) Anda diwajibkan menjadi follower Lovelygift sepanjang tempoh giveaway berlansung.
3.) Buat 1 entry bertajuk 'Lovelygift Giveaway Contest' dan sila tinggalkan link di bahagian komen atau shout box.
4.) Copy paste banner lovelygift & letak pada side bar blog anda.

Giveaway berlansung dari 15/6/2010 hingga 15/7/2010

Pemenang akan menerima tudung Dezahra dari Lovelygift.

Join Giveaway from Love and Craft

Wednesday, July 14, 2010





Organizer : http://lovencraft.blogspot.com
Start : 11 July to 18 July 2010


Prizes :
1) 2 hold round button mix colour n size -38 pcs
2) 4 hold round button mix colour n size -20 pcs
3) 6mm satin ribbon 1 colour 1mtr -2 mtrs
4) 15mm satin printed ribbon 1 design 1 mtr -2 mtrs
5) mix shape button -20 pcs
6) glue gun refill -1 pc
7) felt white colour (23 x 25cm) -2 pcs
8) felt green colour (26.5 x 23cm) -2 pcs
9) felt red colour (19.5 x 23cm) -2 pcs


Note : 
Mari join ya kawan2.
Siapa yang tak suka. Butang yang cantik2 !!! Reben yang comel itu.
Suka pula aku 'GIVEAWAY' ni.

Contest Lucky Draw

Tuesday, July 13, 2010

Hi kawan-kawan.
Mari sertai 'Contest Lucky Draw' yang dianjurkan oleh shashabee.
Tarikh tutup penyertaan pada 31 Julai 2010.
Mudah sahaja untuk memasuki pertandingan ini.

Syarat-syarat 'contest' :

1. Menjadi follower blog shashabee okay.

2. Selepas itu, 'copy' gambar di ats, buat 'entry' dan letakkan juga di 'sidebar'.

3. Tag 2 orang kawan anda ya.

4. Pergi ke blog shashabee dan beritahu dia bahawa anda telah menyertai 'contest' ini.


Hadiah yang akan dimenangi :

RM 50 untuk yang bertuah.

Wah. Siapa yang tak suka kan !!!
Semoga berjaya.

Tag Top Blogger 2010

Thursday, July 8, 2010



1. Apaka nama blog kamu dan mengapa letak nama itu?
♥✿♥ Fariza ♥✿♥
Itu kan nama saya, takkan nak letak nama Siti Nurhaliza kot.
hahahahaha

2. Apa nama 'url blog' dan dari mana datangnya idea itu?
http://ohmyfariza.blogspot.com
Idea itu datang melalui otak lalu aku membuka blog ini.


3. Apa 'method' dalam penulisan Gadis Kecoh?
Sebentar lagi aku 'search google' boleh? Sekarang malas. Banyak kerja. Itupun kalau aku ingat. hahahaha

4. Pernah rasa nak hapuskan blog? Sebab musababnya?
Entah. Ada juga nak musnahkan blog.

5. Pernah ahli keluarga anda baca blog nie?
Entah. Kalau ada mereka baca, bacalah. Kalau tiada, tiadalah.


6. Apa perasaan anda apabila ada orang mengatakan blog anda buruk sedangkan ada orang lain cakap blog anda cantik?
Maaf, aku tidak masuk campur. Hal mereka. Banyak lagi aku mahu fikir.


7. Bila blog anda diberanakkan?
Beranak ke? Ayat tak boleh belah. 

Pada Mei 2008

8. Siapa orang pertama yang tahu anda ada blog?
Aku.

9. Apa perasaan anda bila ada orang berkata tentang blog anda di sekolah hihihi...

Biar. Glamour weyh.
10. Sila nyatakan hobi kamu apabila mula2 masuk 'web page'? page mane yg mula2 anda pergi?
Mestilah blog aku.

10. 5 orang yang bakal di tag.
Aku malas nak tag sesiapa pun. Setengah ada yang malas. Jadi tiada paksaan.

Award

Monday, July 5, 2010



1. Anda mesti memberi pujian kepada pemberi 'award' ini.
  Jawapan saya : Harus memuji ke? ehehehehehe. Terima kasih Are-Gya. Dia memang rajin 'tag', memberi 'award', memberi komen dan baik kepada saya. Semoga kita dapat berjumpa ye. (tinggal 1 kawasan teteapi payah nak jumpa. hakhakhak)

2. Sila beri 'award' kepada 10 'blogger' yang lain.
Jawapan saya : 'Copy cat' Are-Gya punya 'Love Symbol'.


3. Anda mesti beritahu kepada 10 blogger ni.
Jawapan saya : Nak beritahulah ini.

4. Bagaimana anda boleh di gelar 'blog' yang 'Best and Great'?
Jawapan saya : Best and Great ke? Guling-guling gelak. Pemilik blog ini pemalas. Yang tahu 'Shopping' je. Rezeki. Alhamdulillah. Terima je lah walaupun korang x kenal aku. hahahahaha

Alhamdulillah. Rezeki.

Friday, July 2, 2010

Salam.
Selamat Pagi semua.
Pada 1 Julai 2010, semalam lah kan, dapat Giveaway dari MY LOVELY RIBBONS N LACES.
Tahniah kepada pemenang dan tidak lupa juga yang telah menyertainya.



Mari singgah ke MY LOVELY RIBBONS N LACES.
Dia menjual barangan yang cute tau.

Terima kasih owner  MY LOVELY RIBBONS N LACES.

Coming soon, blog MY LOVELY RIBBONS N LACES 
akan buat lagi Giveaway.

Nantikan.

Bye..
Sambung keje. Nanti boleh jadi gila kalau x siap.
wakakakakakakaka
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS