Jom... Lawan Duit Hantaran.

Saturday, October 9, 2010


Salam.

'Post' ini di terdapat di sini. Aku 'print screen' ia. 'Post' ini menarik untuk dibincangkan. ha3.
Dari dulu hingga sekarang menjadi-jadi. Apa mahu jadi dengan manusia pada zaman membangun ini. Mahu bagus dan berlawan nampak..

Duit hantaran adalah ADAT.
Duit hantaran keikhlasan memberi sebagai hadiah.
Bukankah duit hantaran perlu diberikan dengan ikhlas dan mengikut kemampuan.
Tetapi ramai sekarang 'MEMINTA' duit melebihi...................

Jika ikut, ikutlah. Jika tidak, terpulang. X mati pun jika x ikut ADAT.
Jadi ikutan, jomlah ikut..................!
Eloklah duit hantaran diberikan dengan ikhlas dan mengikut kemampuan.
Tidak perlu letak duit hantaran mengikut kelas pencapaian pendidikan UPSR, PMR, SPM, DIPLOMA, DEGREE, MASTER DAN PHD. (sendiri tambahlah)
Seolah-olah mahu menjual anak dengan sedemikian rupa.
Perlu ke bangga dengan nilai hantaran yang tinggi?
Mahu berhutang sana sini?
Anak si polan nilai ini dan takkan mahu mengikut untuk letak lebih tinggi lagi?
Malu ea jika hantaran rendah?
Mak2 yang ada anak perempuan itu, berpada-padalah.
Jika bakal suami ikhlas memberi, silakan.
Perlulah berfikir untuk masa depan, digunakan untuk perkara yang lain dan perlu melihat sekeliling alam.
Bagi bakal suami yang dalam kedudukan sederhana dan miskin, pastinya mereka kerah tenaga untuk menampung semua.
Xda hati dan perasaan ke?
Makin lama maruah manusia hilang x kira jantina.
Boleh juga dijadikan isu ''MENGAPA LELAKI KAHWIN LAMBAT'' dan ''MENGAPA PEREMPUAN KAHWIN LAMBAT''.
Bertimbang rasa lah.


Kahwin memanglah sekali, kenalah gempak.
Memanglah gempak, dol. BUAT APA DALAM MASA YANG MENCARI KEREDHAAN BERSELITKAN DOSA SEMASA PERKAHWINAN. x gitu???
Kasihankan para suami, beberapa jam selepas itu, dosa menanggung.
Kalau mahu kahwin banyak kali pun boleh. Lagi gempak seyhh.
Kahwin cerai, kahwin cerai, kahwin cerai....... (sambung sendiri)


Apa guna jika sudah belajar, tetapi ilmu yang ada tidak digunakan.
Ikut cara yang betul lagi mudah dan tidak membebankan.
Berkahwin secara sederhana.
Tidak salah jika ada wang lebih untuk buat itu dan ini bagi yang berkemampuan?
Bersyukurlah apa yang ada.
Mana yang baik dan tidak membebankan, haruslah diutamakan.
Mana yang kurang baik dan agak membebankan, fikirlah, selagi akal boleh digunakan dengan sempurna.
Cinta, Ikhlas, terima seadanya, bersyukur, tabah, sabar, kepercayaan, bertolak ansur, berfikiran terbuka, bertimbang rasa dan bagaimana mahu menyelesaikan sesuatu perkara.

Best tak jika perkahwinan campur semua bangsa dari seluruh dunia?
Ala-ala 1 DUNIA, PELBAGAI BANGSA. hak hak hak
Lebih baik ko bantu orang yang lebih memerlukan.
Tipu jika manusia x sukakan kecantikan. (Mestilah nak cantik2)

Bye..

5 comments:

Liquid said...

tulah, nnt sblm kawin dh berhutang utk hantaran, pas kawin bergolok bergadai nak bayar hutang

♥✿♥ Fariza ♥✿♥ said...

hu3. btl2. buat mana yg penting je kan. adeh2. mcm2 skrg tau.

Are-Gya said...

betul3..i like this n3...sy minx izin copy ye...

♥✿♥ Fariza ♥✿♥ said...

he3. silakan copy je. no problem. :)

.: an :. said...

suka entri ni! =D

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS