Nikah Bulan Muharram Tak Boleh Ke?

Tuesday, October 18, 2011

Assalamualaikum.


Dalam 'Group BBF' ada mengutarakan hal ini. 
Pendapat masing-masing berbeza kan.
Gambar di bawah, Fariza 'printscreen'. Ianya secara kebetulan.
Tarikh nikah yang sama dengan Fariza. Bukan Fariza yang tanya tau. hehehe.

Keluarga kami jenis yang tidak mengikut adat dahulu.
Kurang gemar dan ada setengah untuk kebaikan dan setengah mengehadkan sesuatu untuk melakukan kebaikan.
Jadi, buatlah terbaik sebagaimana anda sebagai Umat Islam.

Apa-apa tarikh semuanya baik. :)
Jangan kusutkan fikiran anda dengan itu dan ini.

13 comments:

~ NANA ~ said...

i ada baca kat sini knp org salah anggap takleh kawen bln muharram...sedangkn xde mslh pon :)

http://artikel-yusnita.blogspot.com/2008/12/keutamaan-bulan-muharram-dan-hari.html

e k i n ♥ y u s r i said...

alaa,xde apelah fariza

Miss Sunshine said...

pernah jugak dengar dulu... Tapi abah kata dalam Islam mana ada hari baik, hari tak baik... InsyaAllah, saya nikah 30 Zulhijjah.. ade jugak org cakap tak elok sebab dah nak masuk tahun baru.. hmm, ntah lah..

Mimin said...

ekceli my wedding date was planned on 27th nov bersamaan 1 muharram. which my brother xsuke katanya xelok kawen diawal bulan islam. ntah la i da cek n tiada hadis mengadakan xelok kawin di bulan muharam.

n my mua pnah kasiktau dia xde job ujung bln12 kerana jatuh dalam bulan safa. xelok ntuk kawin di bulan safa. Ekceli i found out Rasulullah pon berkahwin di bulan safa.

erin moshimoshi said...

aah i pun curios ...

Khairiyah aka Kerry said...

Fariza!hehe.baru terhegeh2 nk exchange link dgn fariza.maap naa :p

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

btu..takyah susah2 pk yg bukan2.

Hunny Kitty said...

rasanya soal bulan boleh ke tak boleh ke ni tak patut ada pun..bulan apa pun kita nikah tak de halal haramnyer....sebab tak de hadis sahih pun kan pasal larangan bernikah di bulan tertentu..sebab NIKAH tu kan perkara yang baik...

Wanie said...

wanie tak pernah lak dengar pasal ni..tapi sume ni lebih kurang macam adat la jugak eh..tak boleh tapi bukan haram kan?

Alang Atie said...

salam..walking by cik fariza..mohon exchange link ya..
by the way, selagi tak ada hadith or ayat2 Quran yang menyatakan sedemikina, jauhkan dr mempercayainya. bimbang nanti jatuh syirik dlm hati. Islam menggalakkan perkahwinan yang di mudahkan, jauhkan dari perkara2 khurafat dan melambatkan perkahwinan.
kalau ada ahli keluarga yg percaya begitu lg, kita kena ambil tindakan betulkan kepercayaan mrk.
byk kan hal2 mcm ni org dok ckp, contohnya..adik beradik tak leh kawen serentak dlm satu hari or dlm bulan yg sama. tu semua khurafat. so, kita as B2B..ini antara ilmu agama yg kita kena tahu dan faham supaya dapat kita kongsi dgn b2b lain, dgn bakal suami, dgn family dua2..sedara mara..
Salam!~^_^

Wanie said...

jemput amik doodle ye :)

Damiya Ahmad said...

naseb u post about ni tau,kalau x i mmg duk asek pk jek..2 me,xde masalah..

Honey Sakura @ eiMyLiciOus said...

tiada tarikh yg haram utk melangsungkan pernikahan. yg penting niat tu kena betul....insya-allah.

chill dear!!!

i follow u kembali fariza...

@owner cheritera3march

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS