Pengalaman Bersalin :D

Monday, December 31, 2012


Salam.
Apa khabar semua? InsyaAllah semuanya sihat walafiat.
Hari ini, Fariza cerita seringkas mungkin pengalaman bersalin :)
Boleh rujuk kalendar Disember 2012 di atas juga.

01/12/2012 (Sabtu)

* Awal pagi kami bertolak dari rumah menuju ke Monterez Golf & Country Club yang telah dianjurkan oleh Jabatan di tempat kerja suami.Main bowling.. hehehehe. I tak main lah.

* Selepas itu, kami terus menuju ke Mid Valley Megamall untuk melihat barangan bayi (tak cukup-cukup lagi ke? hahaha. Grab diapers Mamy Poko dan Lampein. Memang penat tetapi jalan perlahan-lahan.


04/12/2012 (Selasa)

* Checkup di PPUM seperti biasa dan tiada rasa sakit pun :)


05/12/2012 (Rabu)

* Bermula waktu pagi pada pukul 8 lebih, perut sudah memulas, pada fikiran Fariza, samada buang air besar ataupun kontraksi. Ianya berlaku selang 5 minit sekali dan hati pun kurang tenteram dan terus bertanya kepada mama dan 2 orang kawan sebelah. hehehe. Buang air besar pun sudah namun kekerapan kontraksi selang 5 minit tetap sama. Sebab 'KUAT SANGAT TAHAN SAKIT', Fariza bertahan sampai pukul 4 petang, padahal pinggang, punggung dan bahagian bawah perut sakit. Allah sahaja yang tahu.

* Tidak dapat bertahan, call Hubby suruh keluar sekejap dan bawa ke bahagian Wad Kecemasan di Tingkat 3. Masa itu, ada beberapa wanita sedang menunggu dan katil pula penuh jadi kena tunggu giliran.

* Masuk labour room, seorang 1 bilik, check CTG, kena interview oleh Housemanship / MO kot. Kalau sudah sakit, tak kuasa mahu tengok semua dan tangkap gambar. hahaha. Macam-macam procedure telah dibuat dan terus ditahan wad. Kena seluk dan bukaan baru 1 cm.

* Ya Allah... Sakitnya kontraksi.... (Memang suami sangat diperlukan ketika ini. Pegang tangan pun jadilah sebab menahan sakit.....)

* Kontraksi berjalan seperti biasa (T___T) dan tinggal di wad sorang-sorang. Bosan. 2 katil kosong dan 2 katil ada orang. Depan Fariza orang Cina. (Dah sakit-sakit, tak kuasa nak peramah. huhuhu). Tahan sakit sorang-sorang. Kuatkan diri dengan berdoa dan berzikir.

06/12/2012 (Khamis)

* Awal pagi, kontraksi semakin kuat dan kerap, berapa banyak entah asyik tekan butang kecemasan. hahaha. Nurse India itu mesti tension dengan Fariza. hik3. Sudah menjadi tanggungjawab anda untuk membantu pesakit.

* Pukul 3 pagi, tak tahan sakit, doktor seluk lagi namun bukaan tetap 1 cm dan beberapa minit kemudian, turun tanda darah. Nurse pun check CTG dan terus inform pada doktor.

* Terpaksa minta injection di punggung untuk kurangkan sakit, namun tak berhasil, walaupun mengantuk, kontraksi tetap sakit oiiii. Mahu ambil atau tidak terpulang pada individu. Fariza tak tahan sakit.

* Selepas Subuh, Nurse beritahu yang Fariza akan ke labour room (Jawab ya sahaja. hahaha). Alhamdulillah, masa itu Hubby datang awal. Thanks dear :))

* 7.30 pagi sudah berada di labour room, kena seluk lagi, arghhhh, bukaan sudah 7 cm. Doktor yang Fariza kenal ada :)) dan mengatakan progress sangat bagus sebab bukaan cepat dan kena tunggu lagi sehinggan bukaan 9 cm.

* Terseksalah.... Rasa lama dan kontraksi menggila (hahaha). Pukul 9.++ pagi, Fariza diberikan gas untuk menahan sakit. hik3. Kesian patient ni.... Sakit sakit sakit...

* 9.30 pagi di mana 3 doktor, 2 Housemanship / MO dan 1 nurse standby dalam labour room. Macam ramai pula kan? Ia adalah berkaitan dengan masalah kesihatan Fariza dahulu, takut apa-apa boleh berlaku :D. Lantaklah ramai tengok Fariza...

* Bermulalah proses bersalin, meneran, tarik nafas dan sebagainya. Anak sulung sukar sedikit kan dan sokongan daripada petugas semua begitu SEMANGAT. Terima kasih korang. Jika di PPUM, suami tidak dibenarkan masuk ke labour room ye. Berjuang !!!!! hehehehe

* 9.50 pagi, lahirlah umat Muhammad... Muhammad Rayyan Sufyan :)) Alhamdulillah.

* Bersalin mormal. Jahitan macam banyak je. Pendarahan melebihi paras bagi seseorang yang berbadan rendah, tekanan darah tiba-tiba menurun dengan ketara dan kena tahan 6 jam :((. Dapat sekejap je dengan baby :((.

* Paling best... Baby bagi senyuman manis kat Ummi :)

* Selepas Asar baru boleh naik atas. Yeay....

* Awal-awal susu tak keluar sangat, picit sikit-sikit dan bantuan Nurse, keluarlah juga pedih-pedih pun.


09/12/2012 (Ahad)

* Jika belum bersalin mahu pergi ke Butik Dreem!ka. hik3.


11/12/2012 (Selasa)

* Tak sempat dah mahu pergi checkup :p


18/12/2012 (Selasa)

* EDD tetapi sudah bersalin lebih awal.


26/12/2012 (Rabu)

* Pergi ke Trauma dan Kecemasan selepas Maghrib. Rasa tak selesa di bahagian sulit... Rupa-rupanya... Hurm... Sabar je lah... Tak boleh nak salahkan ssesiapa... Siapa tak sakit kena korek lagi dahlah sakit tak baik lagi... Sedih...


Besar pengorbanan Ibu kita kan T_T
Terima kasih di atas ucapan anda. Kadang-kala tak berbalas.
Selamat berpantang dan jaga diri baik-baik.
Selamat tinggal 2012. Banyak kenangan setiap tahun. Pahit, pahit dan manis.

http://www.colourbox.com/preview/4486859-140756-mother-and-baby.jpg




Set Berpantang : Tanamera (Loose Pack)

Tuesday, December 18, 2012

 Salam.

Produk yang Fariza guna adalah Tamamera tetapi ambil loose pack sahaja.
Lagipun, kalau beli set, ada yang tak terpakai. hik3. Membazir kan.. (Mula-mula je excited, nanti tak terpakai. ha3)

Laman Sesawang : Tanamera


1) Lavender Floral Water / 70 ml / RM 36
- Suka bau ia, segar dan digunakan selepas mandi.

2) Herbal Massage Oil / 100 ml / RM 33
- Amat bersesuaian untuk mengurut, bau menyenangkan, urut untuk lenguh-lenguh badan dan lain-lain.

3) Virgin Coconut Oil / 100 ml / RM 34
- Digunakan sebelum dan selepas bersalin. Mengurangkan stretch mark di perut dan boleh disapu pada bahagian perinium.

4) Feminine Herbal Wash / 12x10 gm / RM 26.50
- Menyegarkan... hahahaha. Penjagaan bawah yang sempurna.


 Selain itu, Fariza telah menggunakan produk Amway di mana kakak ipar Fariza beri. Mana-mana produk pun boleh asalkan mengikut bajet dan kesesuaian anda. :)

Ok. Perlu menulis dengan ringkas sahaja, anak sudah merengek. Bye..

Set Berpantang : Shaklee

Monday, December 17, 2012

Salam.

Produk Shaklee ini, Fariza telah guna sejak Tingkatan 3/4 lagi. Ianya serasi untuk kami sekeluarga. :)




Set C : Set Berpantang
Produk : 40 tabs Vita-Lea, 40 tabs B-Complex, 40 tabs Vitamin C dan 40 tabs Zinc
Harga : RM 100 (Pek Percubaan)
Nota : Tambahan dengan ESP (Energizing Soy Protein)
Pengambilan untuk 1 bulan sahaja.
Bagi sesiapa yang berminat, boleh hubungi saya.


Fungsi setiap vitamin untuk Set Berpantang

Vita-Lea (Multivitamin with iron)
Multivitamin mengandungi 12 vitamin dan 7 mineral, menambah kepada apa-apa makanan yang kurang di dalam badan kita. Sangat bagus diambil oleh ibu-ibu yang berpantang kerana kita tahu bahawa semasa berpantang banyak makanan yang tidak boleh diambil, dan multivitamin adalah pilihan terbaik bagi menggantikan makanan tersebut. Iron juga penting untuk ibu yang telah kehilangan banyak darah sewaktu melahirkan.

B Complex
B Complex membantu mengatasi kelesuan, penting bagi kesihatan mental mambantu mencegah kemurungan (meroyan) dan sebagai penenang (anti stress). Perlu bagi urat saraf. Untuk ibu-ibu yang baru melahirkan anda memerlukan B Complex bagi mengatasi masalah kelesuan dan dapat mengatasi kemurungan atau meroyan.

Vitamin C (Sustaine Realease Vita-C)
Vitamin C penting dalam pembentukan kolagen dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan. Membantu dalam proses pemulihan luka dan membantu meningkatkan taraf sistem pertahanan badan. Bagi ibu-ibu yang baru melahirkan sudah tentu anda inginkan luka cepat pulih dan Vitamin C adalah jawapan kepada masalah tersebut.

Zinc Complex
Zinc membantu mempercepatkan proses baik pulih luka luaran dan dalaman (rahim), bagi yang tidak makan ikan haruan atau pati ikan haruan, zinc adalah pilihan yang tepat untuk menggantikan ikan haruan. Selain itu zinc juga membantu untuk mengurangkan masalah keguguran rambut selepas melahirkan.Yang penting sekali ialah zinc dapat membantu dalam masalah "kedinginan" selepas bersalin.

Apa-apa penggunaan produk pun, atas izin Allah.
Tidak semua orang akan mendapat hasil yang sama. Ikthiar.. :)


Anak Ummi dan Abi

Salam.

Saya mengambil sedikit masa menulis entri ini. hik3.
Alhamdulillah telah menjadi seorang Ummi dan Abi (suami)
Terharu rasanya kan... Dan keperitan yang dialami sewaktu mahu melahirkan baby.
Itulah pengorbanan Ibu kita ketika dahulu T_T


Nama : Muhammad Rayyan Sufyan
Hari : Khamis
Tarikh : 06/12/2012
Waktu : 09:50 pagi
Berat : 2.7 kg
Hospital : Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)

Alhamdulillah ini yang termakbul 
- Fariza mahu anak ini dilahirkan pada hari Khamis atau Jumaat
- Pada minggu bersalin itu, terdetik di hati suami yang mengatakan baby keluar. Ya. Betul.
- Mama Fariza pun berharap agar anak ini lahir pada bulan Muharram.
- Alhamdulillah :)


Bacaan : Anak

Thursday, November 29, 2012

Salam.

Ianya sekadar untuk pengetahuan untuk semua.


1. Anak
Soalan:
Saya sekarang mengandungkan anak kedua kami. Anak kami yang pertama baru berusia 6 bulan dan sekarang ini saya sedang mengandung dua bulan, anak kedua kami. Masalah saya ialah, adakah saya berdosa apabila menyatakan anak yang dikandung sekarang ini secara kebetulan sahaja dan tidak berniat untuk mengandung lagi. Maksud saya, saya tidak mahu anak lagi buat masa ini memandangkan anak kami kecil lagi. Tolonglah saya.
Hamba Allah
Jawapan:
Anak adalah salah satu rahmat dan nikmat yang Allah anugerahkan kepada setiap manusia, menolak nikmat yang Allah berikan kepada kita adalah berdosa kerana memungkiri fitrah yang telah Allah tetapkan. Allah SWT berfirman dalam surah Al Kahfi ayat 46 maksudnya: "Harta dan anak adalah perhiasan kehidupan ini..." Maksud perhiasan dalam ayat ini adalah memberikan keindahan kalau dilihat, rasa kebanggaan bagi yang memilikinya serta memberikan penghargaan dan penghormatan bagi pemiliknya.
Sama ada kita berniat atau tidak berniat untuk mengandung, ia merupakan ketentuan Allah yang wajib kita syukuri kemudian berdoa agar kandungan kita sentiasa dalam keadaan sihat, dengan cara ini kita tergolong insan yang bersyukur dengan rahmatNya. Kerana manusia tidak mengetahui bahawa dalam sesuatu yang tidak ia sukai itu terkandung nilai dan manfaat yang banyak untuk dirinya. Janganlah mementingkan pekerjaan daripada sesuatu yang lebih besar iaitu rahmat Allah.
Banyakkan amalan ketika ini agar keresahan dan kesukaran dilapangkan Allah SWT. Bacalah doa mohon rahmat terkandung dalam surah Ali Imran, ayat 8-9. Doa untuk mendapat zuriat yang soleh, surah Ali Imran, ayat 38. Doa agar keturunan tetap mengerjakan solat, surah Ibrahim, ayat 40 dan 41 serta doa-doa lainnya. Hanya dengan mendekatkan diri kepadaNya segala kebimbangan dan keresahan hidup kita hilang.



2. Menamakan Anak
Soalan:
Jika kita namakan anak kita sempena nama kebesaran Allah dan ditambah pada permulaannya dengan nama MUHAMMAD, contohnya MUHAMMAD QUYYUM. Ada pendapat mengatakan tidak boleh sebab mesti didahului dengan ABDUL,  sila jelaskan. Terima Kasih, Wassalam.
Abdul Halim, PJ
Jawapan:
Orang tua hendaklah berhati-hati dalam memberikan nama-nama anak, agar tidak memasukkan kita ke dalam kemusyrikan kepada Allah SWT. Kita juga tidak boleh memberikan nama kepada diri dan anak-anak kita dengan nama-nama Allah seperti Ahad, Ash Shamad, Ar Razaq dan lain-lain. Jika ingin menggunakan nama-nama Allah sebagai nama kita, tambahlah kata Abdul (hamba) bukan Muhammad (insan mulia). Jika Qayyum (berkuasa) tambahlah Abdul Qayyum (hamba Allah yang Berkuasa) bukan Muhammad Qayyum (insan yang terpuji yang berkuasa).
Begitu juga kita tidak boleh memberi nama untuk anak-anak dengan nama-nama surat dalam Al Quran seperti Thaha dan Yasin. Menurut Imam Malik bahawa nama tersebut makruh dipakai untuk nama anak-anak kita.



3. Makna Nama Anak
Soalan:
Saya ingin mendapatkan penjelasan tentang beberapa nama-nama indah di dalam Islam. Saya ingin menamakan anak saya dengan nama `Luqman'. 
(i)   Apakah makna Luqman ?
(ii)  Apakah nama awalan yang terbaik untuk disambungkan kepada nama tersebut, seperti Muhammad, Abdul, Nur, Ahmad, Abu dan lain-lain jika ada?
Hadifah, KL
Jawapan:
i)Luqman maksudnya, bijaksana.
ii) Nama yang sesuai untuk disambungkan ; Muhammad ataupun Ahmad yang ertinya "Insan terpuji". Muhammad Luqman ertinya Insan terpuji yang bijaksana.

On This Day *_*

Tuesday, November 27, 2012

Selamat Ulangtahun Sayang.... ^_^ 
13 Muharam 1434 
Semoga hubungan kita berkekalan hingga ke akhirat kelak. Amin



Here we stand today
Like we always dreamed
Starting out our live together
Night is in your eyes
Love is in our hearts
I can't believe you really mine forever

I feel rehearse in for this moment in all my life
So don't act surprise
If the feelings start to carry me away

On this day
I promise forever
On this day
I surrendered my heart
Here I stand take my hand
And I will follow every word that I say
On this day

Not so long ago
This heart is just a fill of golden lonely space
Without you
Now everything's all right
Now everything's refill
And the story of my life
Is all about you

So if you feel the cold winds
Blowing through your nights
I will shelter you and forever
here that tears your fear away

Gambar selepas pertunangan :)

Gambar selepas akad nikah. 
Terima kasih kawan baik yang hadir.

Gambar di majlis resepsi.
Pengapit dua-dua tu pemalu... Adeh..

Gambar bersama keluarga.
Hoiii.. Yang lain lagi 2 orang adik hilang entah ke mana...

Ahaks.. Bergambar di luar :)

Gambar di majlis bertandang. Merah kauuu..



???
Gambar hilang

We're team !!! InsyaAllah :))
Pemberian terindah :)

Nota : Ok bye.. Hari ini checkup lagi. Doakan semuanya baik-baik :(

I’ll love you for a thousand more.. :)

Anak Buah (Saffiyah Ulfa)

Friday, November 23, 2012


Salam.

Siapa yang tak suka tengok gambar baby comel kan??
Geram sangat dengan baby comel.
Gambar di bawah adalah Saffiyah Ulfa (anak buah Fariza)
Hampir masuk 3 bulan :). Fully breastfeed ye.

Begitu tenang dan sejuk melihat gambar bayi masing-masing.

 

 Comel !!!!!
Geram sangat tau.
Rindu Ulfa :))

Ini masih lahir dulu. hikhikhik


Nota : Entri tiada kerja. hahaha. Ambil mood untuk bersalin nanti. hahahaha

Wow : 34 Minggu....

Thursday, November 8, 2012


Salam.

Kali pertama jadi seorang isteri dan bakal ibu, mestilah 'excited'.. Tetapi biarlah berkadar. Kelak, boleh dijadikan pengalaman untuk yang seterusnya kan. hahaha
Sekarang ini, kandungan telah memasuki 8 bulan dan juga boleh menghitung detik kelahiran si kecil ini. Hampir 34 minggu...
Pelbagai cerita yang Fariza dapat daripada mereka yang berpengalaman. Terima kasih :)
Alhamdulillah, setakat ini persiapan si kecil telah mencukupi. Disyorkan untuk para ibu untuk buat senarai keperluan, simpanan bulanan bayi, rajin membuat survey atau promosi yang ditawarkan dan mengunjungi blog ibu-ibu.

Macam biasa :
- Kelas Ante Natal telah kami hadiri.:D
- Kelengkapan Ummi dan baby telah siap dan hanya ada beberapa sahaja lagi yang diperlukan..
- Tidur malam terjaga :( buang air.... Pandai kejutkan untuk bangun pergi kerja. hahaha
- Adakala kaki cramp dan pertolongan Hubby amat diperlukan ketika ini. hik3.
- Waktu tidur sedikit terganggu.. Malam-malam kurang selesa di bahagian perut.
- Badan?? Banyak M.. (T_T)
- Dobi baju baby secara berperingkat. Alalalalala.. Comel sangat bila tengok barangan baby.. :)
- InsyaAllah dapat menghadiri majlis perkahwinan rakan-rakan jika tiada aral melintang. Sarat dah kan... :p
- Rekod pergerakan baby... Kadang-kala..... hik3
- Kena kemas pakaian untuk dibawa ke hospital kelak. :)) (Patut dah kemaslah....)

InsyaAllah semuanya dipermudahkan dan selamat. Semua atas izin Allah (kita nak semua yang terbaik kan...).

Ada Sesiapa Mahu Beli Peti Ais ? Haier

Monday, November 5, 2012


Salam.

Ada sesiapa berminat membeli peti ais seperti di bawah, sila maklumkan kepada saya.
Sila rujuk gambar di bawah.
Peti ais ini masih baru lagi dan dijaga rapi ye.

** Beli peti ais baru  sebab nak letak susu baby. lalalala.

Model : Haier One Door Refrigerator Model (HR-183S SL)

Warranty Card : Yes

Pick Up Location : Desa Petaling, Kuala Lumpur.
























Original Picture : http://ohmyfariza.blogspot.com

Features :
• Capacity : 173L
• Color : Silver
• Semi-Auto Defrost System
• All Round Evaporator System
• Top Table Design
• With Stand

Specifications :
Type : 1 Door
Capacity : 173Liter
Cooling : Direct Cool
Multi Air Booster : No
Deodorizer : Normal
Tempered Glass : No
Moving Roller : No
Electro Galvanized Steel Finishing : Yes
Handle Color : Chrome
Door Color: Silver
Chilled Room : Yes
Vegetable Bin : Yes
Net Dimensions (W×D×H) MM : 548x589x991
Net Weight (KG) : 33.5kg
Status : Not Available

Repost : Susu Ibu Percuma

Friday, November 2, 2012


Salam.

Ada sesiapa mahu susu di bawah ini?
Fariza dapat secara percuma dan untuk elakkan pembaziran, Fariza beri kepada sesiapa yang mahu.
Boleh jumpa untuk mengambil barang di bawah ini atau
dikenakan caj penghantaran untuk pengeposan.
Semuanya dalam keadaan baik dan belum dibuka.

Jenama : EnfaMama
Keterangan :
Maternal & Lacting Formula
Ada 1 paket
 Berat Bersih : 50 g
Perisa :Vanila
Tarikh luput : 13 September 2013
Status : NOT AVAILABLE

Sudah Tamat Trimester Kedua

Tuesday, September 25, 2012

Salam.

Alhamdulillah, segala persiapan dilakukan sedikit demi sedikit. Banyak benda mahu dipersiapan untuk menanti kelahiran anak pertama :) Rezeki tetap Allah berikan :)

Sekitar 5 Bulan :

- Alhamdulillah :)
- Rasa pergerakan bayi namun ianya tidak begitu kuat (Bergantung kepada bayi masing-masing ya). 
- Cukup berpuasa pada bulan Ramadan lepas. :-x. 
- Selera makan dari dulu sehingga sekarang adalah seperti biasa.
- Jerawat menurun, yeayyyy. hik3
- Adakala perut rasa menegang. Arghhh 
- Setelah discan di PPUM, semuanya baik-baik.

Sekitar 6 Bulan : 

- Bayi semakin aktif bergerak :) Ummi dan Abi suka sangat :)
- Senget-senget perut Fariza dibuatnya kadanga-kala dan seronok :D. hahaha
- Terima kasih kat baby sebab dengar kata Ummi (boleh???) dan sangat comel. (Baby memang semua comel)


Sudah masuk 7 bulan (trimester ketiga). Fuhh.. Tidak lama lagi menghitung hari. 


Pengalaman : 3D 4D Scan

Monday, September 24, 2012

Salam.

Apa khabar semua? :) InsyaAllah semuanya dalam keadaan baik.

Beberapa hari yang lepas, Fariza telah menjalani 3D 4D Scan di Klinik Fauziah dan Rakan-rakan di Ampang, Selangor.
Ramai Ibu Hamil yang telah pergi di sini dan berpuas hati dengan servis mereka (atas keizinanNya)

Pengalaman :

Masing-masing mempunyai pengalaman sendiri kan....

1) Perjalanan menuju ke klinik tersebut mudah :) Alhamdulillah

2) Sebaik tiba, duduk di kerusi di hadapan Bilik 2 sebab nanti Jezzlyn panggil nama dengan lemah lembut. hik3. Takut nanti tak dengar pula :D

3) Temujanji pada pukul 11:00 pagi, namun di sana ada sedikit masalah teknikal, jadi terpaksa masa dianjakkan. hu3. Fariza sudah pesan kat baby, bangun pada pukul 11:00 pagi (baby mesti tau tengok jam. ha3) untuk scan. Ya, baby bangun masa itu. Tetapi, disebabkan ada masalah teknikal, dekat setengah jam, baby tidur sehingga nama Fariza dipanggil. Lega...

4) Sonographer bertugas ketika itu adalah Jezzlyn. Comel sahaja orangnya kan :)

5) Semasa scan itu, baby tidur, maaf, terpaksa kejutkan baby sekejap. Menguap, muka masam dan mengeliat semua ada. Pujuk-pujuk baby supaya bergerak. Buka mata pun sekejap. Yang paling seronok, baby bagi senyuman walaupun mengantuk. Comel !!!

6) Pakej paling murah RM 100 termasuk 3 keping print out gambar dan 1 cd (gambar dan video). Apabila rindu, boleh tengok gambar baby dan simpan dalam album :)

7) Sayang anak Ummi... :)


Di bawah ini terdapat beberapa gambar comel yang telah diperolehi :


Gambar 1 : Kacau baby tidur :D. Masam muka baby. hahahaha
Gambar 2 : Kemam mulut :)
Gambar 3 : Sempat bagi senyuman walaupun sekejap ye.
Gambar 4 : Menguap !!!! (Ummi kacau baby tidur)


Maklumat lanjut sila rujuk di bawah :
Sila menempah tarikh dan masa anda lebih awal ye.
Sebaik sahaja anda mendaftar dan membuat temujanji di talian, tunggu sehingga mereka membalas email anda untuk 'confirmation' dan 'reminder'.
Begitu mudah untuk membuat tempahan :))

Pendaftaran : 3D 4D Scan Malaysia
Pakej : Pakej ditawarkan (Berpatutan)
Sonographer : Jezzlyn / Pearly 



Hubby begitu excited buat persiapan baby selepas scan itu... Penat-penat pun tetap bertukang juga... Hik3. Comel...


p/s : Siapa yang BETUL-BETUL mahu susu percuma, sila klik di SINI

Baby Girl :)

Tuesday, September 4, 2012

Assalamualaikum.

Apa khabar semua?
Maaf, lama Fariza tidak 'update'. hik3.

Alhamdulillah.
Kakak ipar telah melahirkan puteri sulung mereka dengan selamat :)
03/09/2012 dengan 3.0 kg.

alolololo.. comel. High five !!!

* Kemaskini 08/09/2012
Nama saya : Safiyyah Ulfa :)

Selepas ini giliran Fariza pula. Nervous pula. hik3.
InsyaAllah dipermudahkan semuanya. Amin.


Siapa Mahu Susu Ibu Percuma?

Monday, August 6, 2012


Salam.

Ada sesiapa mahu susu di bawah ini?
Fariza dapat secara percuma dan untuk elakkan pembaziran, Fariza beri kepada sesiapa yang mahu.
Boleh jumpa untuk mengambil barang di bawah ini atau
dikenakan caj penghantaran untuk pengeposan.
Semuanya dalam keadaan baik dan belum dibuka.


Jenama : Wyeth
Keterangan : S-26 Mama
Ianya sesuai untuk ibu mengandung dan ibu yang menyusukan anak
 Berat Bersih : 900 g
Perisa : Vanila
Tarikh luput : 21 November 2012
Status : RESERVED BY NATASHIWA C.H - SENT

Jenama : Anmum Materna
Keterangan :
Ada 2 paket di dalam
Ianya sesuai untuk ibu mengandung
 Berat Bersih : 46 g
Perisa : Coklat
Tarikh luput : 04 Jun 2013
Status : NOT AVAILABLE SENT

Jenama : EnfaMama
Keterangan :
Maternal & Lacting Formula
Ada 1 paket
 Berat Bersih : 50 g
Perisa :Vanila
Tarikh luput : 13 September 2013
Status : AVAILABLE

Kehamilan : Setelah 4 Bulan

Monday, July 30, 2012



Access Memory of Hafizzi Aziz


Salam.

Apa khabar anda semua?
Harap agar semuanya berjalan dengan lancar :)
Di entri ini, Fariza akan meringkaskan sedikit pengalaman pemeriksaan yang pertama.

Hospital yang saya pilih adalah di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).
Oleh sebab Hubby bekerja di sana, jadi lebih baik buat pemeriksaan di situ.
InsyaAllah semuanya baik-baik, kita tidak boleh harapkan 100 % kesempurnaan walaupun di hospital kerajaan mahupun swasta.
Masing-masing mempunyai pengalaman dan hak untuk memilih hospital berlainan kan. 
Setiap manusia, lain rezekinya, doakan yang terbaik dan tawakal kepada Allah s.w.t. jika sesuatu baik atau buruk yang terjadi.

Pemeriksaan Kali Pertama :

- Berjumpa dengan Doktor pada awal bulan Julai di Klinik Ibu Mengandung :)
- Setakat ini, Doktor, jururawat dan kerani di sana baik dan sedia membantu anda.Kita kan manusia yang kurang sempurnyanya :))
- Buat pemeriksaan air kencing, tekanan darah, minum air gula (T_T), kelas 1 jam penyususan ibu, ambil darah dan akhir sekali berjumpa dengan Doktor.
- ''Doktor, mari gelak-gelak lagi dengan saya.'' hahaha
- Alhamdulillah, keputusan pemeriksaan di atas begitu baik. InsyaAllah semuanya baik sehingga penghujung kehamilan.

Sekitar 4 Bulan :

- Alhamdulillah :)
- Rasa pergerakan bayi namun ianya tidak begitu kuat (Bergantung kepada bayi masing-masing ya)
- Selera makan dari dulu sehingga sekarang adalah seperti biasa.
- Muka naik jerawat (malu... :p) dan kulit sedikit mengelupas.
- Hari itu ada something spotting, Alhamdulillah tiada apa-apa. Harap ianya tidak berlaku lagi.Takut !!
- Perbanyakkan rehat.
- Berharap agar semuanya baik-baik kelak. Amin :(

Ok. Semoga kita bertemu lagi di entri pada masa akan datang.

p/s : Sudah masuk 5 bulan dan begitu cepat masa berlalu. Hari ini pemeriksaan di PPUM lagi. Bye...



 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS