Berakhirnya Trimester Pertama

Thursday, June 14, 2012

Gambar hiasan : Alaaaa... Comelnya :)

Salam.

Alhamdulillah, berakhir sudah trimester pertama saya (1-13 minggu pertama) ^_^
Ini adalah entri kedua selepas entri ''Alhamdulillah Untuk Kami''

Setakat ini tiada alahan tetapi JERAWAT naik. Huarghhhh.:p

Di sini Fariza akan ceritakan secara ringkas untuk 3 bulan pertama ini ye.
Untuk pengetahuan anda, setiap ibu yang mengandung mempunyai pengalaman yang berbeza.
Jika dikongsi begitu menyeronokkan :))

5 Minggu Pertama :

- Tidak datang haid apabila tiba masanya. Selang beberapa hari, buat UPT (Urine Pregnancy Test) dan hasilnya POSITIF. :))
- Menangis kegembiraan ketika itu T_T (Gembira sederhana kerana masih terlalu awal)
- Terus mendapatkan pengesahan kehamilan sekali lagi dengan doktor. :))
- Beliau menyatakan bahawa Fariza sudah 5 minggu hamil. Rasanya masa pergi Thistle Resort & Spa, Port Dickson sudah ada. Nasib baik tidak mengalami sebarang masalah sewaktu melakukan aktiviti yang dijalankan.
- Sebelum mengetahui diri sudah hamil, memang rasa lapar je tau. huhuhu. Mama Fariza ada beritahu jika rasa asyik lapar sahaja, banyakkan minum air. (Ini sudah minum air asyik lapar je, rupanya sudah berisi... haha)
- Maaf ye sayang, sebab pakai seluar jeans lagi masa itu (Kalau tahu memang tak pakailah...)

6 Hingga 11 Minggu :

- Alhamdulillah, setakat ini tiada alahan, cuma kadangkala mengantuk lebih. :D
- Jerawat bukan main naik tau. hahahaha
- Jalan sedikit je sudah rasa macam malas nak berjalan. Dahulu bukan main, nombor 1 berjalan.
- Buat ultrasound, suka sangat kan dapat melihat perkembangan dalam perut ini.

12 Hingga 13 Minggu : 

- Buat ultrasound lagi, alhamdulillah semuanya kelihatan normal :)
- InsyaAllah dalam perut ini normal dan sihat pada masa akan datang kelak. Amin. :D

Sekadar Renungan :

- Fariza berharap agar tidak 'teringin' untuk makan benda yang pelik/sukar didapati dan selagi tidak melanggar syariat Islam. Perbanyakkan doa harian :)
- Terima kasih pada kawan-kawan yang lain dengan memberikan banyak maklumat mengenai kehamilan dan tips yang berguna.
- Walaupun anda sudah hamil dan berpengalaman lebih, usahlah mengguris hati wanita yang baru hamil.
- Apabila wanita hamil itu  MENGALAMI  'morning sickness', ada setengah berkata begitu dan begini.
- Apabila wanita hamil itu TIDAK MENGALAMI 'morning sickness' masih juga berkata begitu dan begini.
- Kedua-duanya pun harus bersyukur jika mengalaminya ataupun tidak. Usahlah berkata yang mengguris perasaan ini.
- Terima kasih juga atas keprihatinan anda.
- Ada setengah pantang larang boleh membawa syirik secara tidak sengaja. (Maaf mana yang suka akan pantang larang itu)
- Fariza jenis yang kurang gemar ikut pantang larang ni. Jangan pula Islam ditinggalkan....
- Apapun, DOAKAN KEBAIKAN kepada orang itu kan lebih baik....


" Moga setiap air mata yang gugur disebabkan kesakitan ini demi menggapai redhaMu menjadi saksiku di akhirat sana." 

Kepada kawan-kawan yang lain, jaga diri sebaiknya ye :))

Semoga kita berjumpa lagi di entri seterusnya :))





12 comments:

Bazilah (^0^) said...

saya n hubby pon penah pegi thistle. memang best kt sana :) nway, tahniah dah lepas trimester pertama. semoga minggu-minggu akan dtg, semuanya baik2 shj ok :) take care!

AreGya said...

alhamdulillah..
semoga terus bersemangat untuk
perjalan seterusnya untuk menjadi seorang ibu..=)
jaga baik2 tau

n0rraslida alias said...

alhmdlh...dl lps trimster1.. :)

~ NANA ~ said...

alhamdulillah....take care k dear :)

Shakina Farhan said...

yeay..enjoy ur 2nd trimester! mcm sama kite punye pengalaman first tri..byk naik jerawat & alhamdulillah xd alahan muntah2..hee..

Syima Syaz said...

jaga diri baik2 ye fariza...

Puteri Bt Ahmad said...

bestnye...:) :) semuge semuanye elok2 sahaje, jage diri tau!!

mia-ina said...

syukur fariza dh lps trimester 1..selamat menikmati trimester demi trimester dgn jayanya....pepun keadaan bersyukur ya..

mcm mia wp suami xde selalu d cc..jauh,hrs kuatkan smgt..fariza pun be positive selalu k sepanjang ngandung

Hanys Jehari said...

Seronoknya... Take care dear.

fifi tiez said...

hai. sy dah 6 bulan dah.jaga diri baik2 yer.. :)

Hunny Kitty said...

take care.....
semoga Allah melindungi anda n baby ye...amin

izla said...

congrats on ur pregnancy.
take good care k!

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS