Kehamilan : Setelah 4 Bulan

Monday, July 30, 2012



Access Memory of Hafizzi Aziz


Salam.

Apa khabar anda semua?
Harap agar semuanya berjalan dengan lancar :)
Di entri ini, Fariza akan meringkaskan sedikit pengalaman pemeriksaan yang pertama.

Hospital yang saya pilih adalah di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).
Oleh sebab Hubby bekerja di sana, jadi lebih baik buat pemeriksaan di situ.
InsyaAllah semuanya baik-baik, kita tidak boleh harapkan 100 % kesempurnaan walaupun di hospital kerajaan mahupun swasta.
Masing-masing mempunyai pengalaman dan hak untuk memilih hospital berlainan kan. 
Setiap manusia, lain rezekinya, doakan yang terbaik dan tawakal kepada Allah s.w.t. jika sesuatu baik atau buruk yang terjadi.

Pemeriksaan Kali Pertama :

- Berjumpa dengan Doktor pada awal bulan Julai di Klinik Ibu Mengandung :)
- Setakat ini, Doktor, jururawat dan kerani di sana baik dan sedia membantu anda.Kita kan manusia yang kurang sempurnyanya :))
- Buat pemeriksaan air kencing, tekanan darah, minum air gula (T_T), kelas 1 jam penyususan ibu, ambil darah dan akhir sekali berjumpa dengan Doktor.
- ''Doktor, mari gelak-gelak lagi dengan saya.'' hahaha
- Alhamdulillah, keputusan pemeriksaan di atas begitu baik. InsyaAllah semuanya baik sehingga penghujung kehamilan.

Sekitar 4 Bulan :

- Alhamdulillah :)
- Rasa pergerakan bayi namun ianya tidak begitu kuat (Bergantung kepada bayi masing-masing ya)
- Selera makan dari dulu sehingga sekarang adalah seperti biasa.
- Muka naik jerawat (malu... :p) dan kulit sedikit mengelupas.
- Hari itu ada something spotting, Alhamdulillah tiada apa-apa. Harap ianya tidak berlaku lagi.Takut !!
- Perbanyakkan rehat.
- Berharap agar semuanya baik-baik kelak. Amin :(

Ok. Semoga kita bertemu lagi di entri pada masa akan datang.

p/s : Sudah masuk 5 bulan dan begitu cepat masa berlalu. Hari ini pemeriksaan di PPUM lagi. Bye...



11 comments:

Hunny Kitty said...

sem,oga sehat sentiasa..n kuat...selamat berpuasa~

Puteri Bt Ahmad said...

dear!!!! bestnye!!!!! semuge semuenye berjalan lancar ameen :)

Asfiza Sharifuddin said...

fariza..jaga diri baik-baik ya... :)

~ NANA ~ said...

betol2...x kesah la private or gov, kita xleh nk harapkn semua perfect :)

dah separuh jalan tu...hehe...gud luck!

AreGya said...

semoga sihat semuanya..
pengalaman masing2 lain tiap kali preggy =)

nida-razak said...

take care ye fariza =)

anaztasias nora aira said...

Alhamdullilah, jaga diri bebaik. doakan nora pula ye nanti. Aamiin !

Syima Syaz said...

good advice dear...
how i which dpt bersalin kat PPUM tp jauh sgt...n kena appoitment lagi...=(

azizah :) said...

seronoknya preggy....:) take care yer syg.. nurse2,doc memang sedia membantu :)

miszatie said...

seronoknyee pregnant!!.nak jgk fariza..^_^

Pink Lavender said...

alhamdulillah...
bestnyer...

bl lah makneng dpt rasa ada baby..

makneng follow sini
jemput follow makneng semula

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS