Fresh Flower Online

Bunga Segar


Thursday, February 26, 2015

Pengasuh Hari Ini.

Assalamualaikum.



Seperti biasa, tempat mengadu penulisan di blog. haha

Syukur dapat yang baik.
Syukur dapat yang kurang baik.

Sejak akhir-akhir ini, Fariza perasan yang Rayyan luka atau calar sana sini.
Terutama muka. Ermmmmm.
Sebelum-sebelum ini ada, DIAM JE LAH.

Ayat normal rata-rata cakap. "Budak lelaki memanglah gitu."
Lasak. Kasar. Buas. 

Umi selalu pesan, kat rumah orang baik-baik ye dan kena good boy.
Yes dia ikut sebab selalu tanya khabar perangai Rayyan bagaimana di sana.

Nanti tak pesan macam itu, kata mak bapak tak ajar anak pula.
Macam-macam perangai kang pening pengasuh.
Bukan setengah pengasuh suka budak lasak dan berperangai.

Katanya ok, dengar kata, tidak lasak dan tiada gaduh-gaduh.

Semalam mulut luka, pipi calar sedikit, kecil-kecil pun boleh ganggu emosi budak kan.
Kau main apa Rayyan sampai gitu?
Hari-hari beritahu, esok pergi rumah mama (pengasuh) ye. Jawapan TAK NAK. T_T

Fariza hanya tanya perkembangan Rayyan sahaja.
Maybe maybe maybe, terlepas pandang sebab jaga 2 orang budak awal tahun lepas.
Tahun lepas pun kena juga macamtu.

Tak boleh salahkan 100% juga. 
Entah.
Bukan bermaksud tidak boleh terima pandangan orang lain !

Cara didikan lain-lain. Perwatakan lelaki diasuh memanglah kasar. 
Bagus.
Bukan semua keadaan ok.
Ada didikan lain cara lembut dan ada didikan lain kasar.

Masing-masing diasuh dan dididik oleh keluarga dengan cara berbeza.
Ada sedikit persamaan Ada sekit perbezaan.

Buli? Kecil-kecil sudah pandai buli orang ke?
Below 3 years je pun.
Lainlah atas 7 tahun kena buli.

Diam tidak bermaksud pendiam.
Diam tidak bermaksud kena bahan.
Diam tidak bermaksud kena buli.
Diam tidak bermaksud tidak boleh balas semula.
Diam boleh jadi sebab malas nak layan. haha

Orang yang bekerja di pejabat dan bekerja di rumah lain.
Sama-sama penat. Semua orang penat.

Cuba letakkan tempat dia di tempat kita. Anak diperlakukan begitu dan begini.
Sama juga perasaan kan.

Amanah dijaga.
Wang cukup diberikan.

Aku cerewet sangat tiadalah.
Bising-bising pun ngadu je lah kat laki. hihi

Esok last day pengasuh jaga Rayyan.
Sebab memang mahu hantar dia ke nursery semula.
Dekat dengan ofis Umi. Senang !

Pagi tadi menangis jerit-jerit sebab taknak pergi rumah pengasuh.
OK FINE !! HAHAHAHA

Di rumah sendiri dan di rumah atuk nenek happy je lari sana sini.
Rumah pengasuh taknak gitu.
Xpe.

InsyaAllah

1 Komen:

nadiah hanum said...

Salam sis...sedih pulak baca entry ni...emmm elok la tukarkan anak ke nursery, dah dia pon tak happy di rumah pengasuh kan!

NOTE: All the credits goes to the orig
Copyright © EnnLaw | Floating Leaves template designed by ennyLaw | eLaw's Design