Anak Kena Chicken Pox

Friday, May 15, 2015

Salam.

Umur 2 tahun 5 bulan, Rayyan kena chicken pox.

Hadapi dengan tenang dan sabar. haha
Sabarlah ye kauuuu...
Normal semua orang akan kena chcicken pox :)

Awalnya anak kau kena chicken pox. Biarlah. Masing-masing ada bahagiannya.
Xmau letak gambar. Bayangkan sendirilah chicken pox itu.

Alhamdulillah, chicken pox Rayyan kena tidaklah begitu banyak.
Takut tengok banyak-banyak. Gatal2 jangan cakaplah.

Seminggu kuarantin di rumah sahaja dan Rayyan ada cakap "jom jalan" haha
Bosan ye nak duduk rumah je.


Pengalaman dan tips dari aku ini :

1. Pastikan check badan anak selepas mandi atau tanda-tanda chicken pox pada peringkat permulaan.
2. Berikan ubat atas nasihat doktor anda.
3. Sediakan CALAMINE LOTION lebih. Aku memang kerap kali sapu seluruh badan Rayyan untuk elakkan bekas dan pastikan bersih.
4. Mandi? Ye. Aku mandikan seperti biasa. Tetapi guna sabun khas iaitu PHYSIOGEL CLEANSER SOAP. Badan dia ok guna itu.
    Ikut pengalaman koranglah sebab ada yang tidak bagi mandi. 
If anak berak still terkena air juga kan T_T
5. Makanan penting lagi-lagi budak kena chicken pox. So, aku rebus je makanan untuk Rayyan ketika itu.
6. Banyakkan minum air.
7. Still breastfeed anak, so aku makan berpantang untuk elakkan sebarang kejadian. haha
8. Kuarantin sehingga ianya pulih.
9. Pastikan keadaan pesakit sentiasa bersih juga.
10. Pakaian kotor harus dibasuh bersih ye. Gunalah sabun untuk pembasmi kuman seperti Dettol atau lain-lain yang bersesuaian.
11. Every 2 days tukar towel or cadar or bantal.
12. Tengah malam Rayyan menangis sebab gatal-gatal. haha. Kesiannya..
13. Pesan kat anak xmau garu. Tepuk2 sahaja jika gatal. Lawaklah tengok anak jika menggaru.
14. Nak cari daun semambu? Mana mahu cari T_T
15. Sekarang pun still letak CALAMINE LOTION juga.

Lain-lain boleh google ye.


Calamine Lotion satu lagi dari klinik.

Bawah sebagai tambahan.
Gambar baby girl dan baby girl pun boleh.



Okay dekat kulit Rayyan.

Terima Kasih

2 comments:

Julia Johari said...

Betul semua anak akan kena chicken pox...cuma tak tau bila masanya kan...rayyan, semoga segera sembuh ye...

♥ ROS ♥ said...

Cpt smbuh rayyan.. inshaAllah lepas ni bila anak kena kita dh get ready kan...

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS