Aiskrim Goyang Haha

Thursday, June 18, 2015

Salam.

Sepupu Fariza jalankan perniagaan Aiskrim Goyang Haha

Tahniah korang. 
Belum rezeki untuk menimang cahaya mata tetapi Allah berikan rezeki lain.

All the best :)Email : hanysha77@yahoo.com

Contact : 011-1211-3021 (Abshar)
011-1211-3022 (Hanizah)


*********************************************

Nikmatnya kalau dapat menikmati aiskrim kegemaran, apatah lagi ketika cuaca panas. Lebih nikmat, jika dinikmati beramai-ramai sama ada bersama ahli keluarga atau rakan taulan.

Peminat aiskrim bukan kanak-kanak saja. Orang dewasa juga rata-ratanya tidak menolak apabila dihulurkan sebatang aiskrim, meskipun ia sekadar buatan sendiri yang biasa-biasa saja.

Keinginan untuk merasai sendiri kepelbagaian cita rasa aiskrim membuat­kan ada sesetengah orang sanggup menghabiskan cuti hujung minggu menjejaki kafe yang menjual sajian pencuci mulut yang istimewa ini.

Menyedari kecenderungan masyarakat negara ini terhadap aiskrim, pasangan suami isteri Nor Hanizah Muhammad Karim dan Abshar Mukim mengorak langkah dengan berniaga aiskrim goyang sebagai pendapatan sampingan.
Namun, daripada hanya sekadar suka-suka, Nor Hanizah, 24, tidak sama sekali menyangka perniagaan diusahakan itu mendapat sambutan menggalakkan hingga tidak menang tangan.

Katanya, dia dan suami mula berniaga aiskrim goyang tahun lalu di kawasan berhampiran sekolah selain mendapat tempahan untuk majlis hari lahir dari saudara mara dan rakan mereka.

“Ibu mentua mencadangkan kami memulakan perniagaan ini dan kami bersetuju untuk mencubanya saja. Kami mula mencari maklumat me­ngenai aiskrim goyang di Internet.

“Sebelum ini kami berniaga burger di Shah Alam dan Klang selama setahun, namun rezeki kami tidak lama di sana. Disebabkan kami memang minat berniaga, kami tidak putus asa dan sering merancang masa depan untuk maju dalam perniagaan.

“Walaupun aiskrim goyang perniagaan yang kecil tapi kami bersyukur dengan rezeki ini. Kami berbangga dengan usaha kami. Nama Aiskrim Goyang Haha adalah sempena gabungan nama kami dan nama ini kedengaran menghiburkan sesuai dengan apa yang kami ingin beri pada penggemar aiskrim goyang,” katanya.

Wanita berasal dari Klang, Selangor itu berkata pada awalnya mereka berdepan cabaran mengeluarkan modal untuk membeli peralatan perniagaan, namun dengan bantuan ibu bapa mereka, cabaran itu dapat diatasi.
Menurutnya, mereka pernah kemalangan dan tiada kenderaan selama hampir dua bulan. Namun kerana tidak mahu mengecewakan pelanggan yang sudah membuat tempahan mereka terpaksa menyewa kereta dan meminjam daripada saudara dan kawan.

Katanya cabaran itu membuatkan mereka terus gigih berusaha dan hasilnya mereka kini mampu memperoleh pendapatan sampingan selain bekerja tetap.

Menurut Nor Hanizah, mereka tidak menyangka jualan ais krim goyang mendapat sambutan baik daripada penduduk tempatan dan sering menjadi pilihan setiap kali penganjuran pelbagai program di sekitar Lembah Klang.
Peralatan utama adalah mesin aiskrim goyang menggunakan teknologi dibawa dari Thailand yang tidak memerlukan sebarang tenaga elektrik yang mudah dikendali dan dibawa ke mana saja.

“Cara pembuatan aiskrim ini agak berbeza kerana menggunakan ketulan ais serta garam kasar dan hanya mengambil masa beberapa minit untuk dibekukan.

“Ketulan ais dicampurkan dengan garam kasar dan diletakkan di bahagian bawah mesin bagi mempercepatkan proses pembekuan, selepas itu, perisa akan ditambah ke dalam acuan mengikut kehendak pelanggan.
“Kemudian, mesin digoyang menggunakan tangan selama beberapa minit bagi membekukan aiskrim,” katanya.
Setakat ini, pasangan ini menawarkan sembilan perisa aiskrim iaitu coklat, strawberi, anggur, sarsi, asamboi, tembikai susu, keladi, jagung dan mangga.
Antara kelainan yang mereka ketengahkan ialah tidak menggunakan sebarang air atau perisa berkarbonat kerana ia tidak sesuai untuk kanak-kanak.

Nor Hanizah berkata, pada hari biasa purata hasil jualan boleh mencapai antara 100 hingga 200 batang aiskrim manakala pada hari terbuka seperti sukan, jualan mampu meningkat sehingga 500 batang.

“Kalau diikutkan, kami hanya berniaga lebih kurang tiga bulan kerana ada pekerjaan tetap Isnin hingga Jumaat. Sekarang kami menumpukan perniagaan aiskrim goyang pada Sabtu dan Ahad.

“Selain menawarkan aiskrim goyang dengan semua perisa, kami turut menyediakan semua peralatan seperti meja, kanopi dan sebagainya. Ini bagi memudahkan dan memberi keselesaan kepada pelanggan atau tuan rumah yang membuat tempahan.

“Kami pelbagaikan perisa supaya menepati cita rasa kanak-kanak dan juga orang dewasa. Perisa yang diminati kanak-kanak adalah coklat manakala golongan dewasa, perisa asamboi buatan sendiri paling mendapat sambutan kerana rasa masam manis dan masinnya yang menyegarkan dan menghilangkan dahaga,” katanya.

Menurutnya, antara pengalaman manis mereka apabila mendapat jemputan untuk majlis beberapa syarikat televisyen malah mereka mula mendapat perhatian ramai di laman sosial seperti Facebook dan Instagram, selain tempahan untuk majlis perkahwinan juga hampir penuh bagi tahun ini.

Dalam pada itu, pasangan ini juga berhasrat meluaskan perniagaan dengan menambah mesin dan rakan niaga kerana sambutan yang menggalakkan hingga ada kalanya mereka menerima tiga hingga empat tempahan dalam satu masa.
Untuk maklumat lanjut mengenai khidmat aiskrim goyang ini boleh layari laman Facebook atau Instagram Hanizah ­Hanysha.

Sumber : Harian Metro

No comments:

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS