Tips : Apabila Anak Mengamuk

Friday, July 31, 2015

Salam.

Dikongsi untuk anda untuk ilmu keibubapaan.

Tips apabila anak mengamuk serta panduannya.

Kadang pun tak boleh bersabar juga kan dengan perangai anak.
Last-last ko sendiri yang meroyan bagai. hahaha













# Selamat ulangtahun kelahiran adik lelakiku yang ketiga.
# Semoga berjaya dalam hidup dan diberkati Allah.

Nama-nama Lain Babi/Khinzir

Thursday, July 30, 2015

Salam.

Hangat isu ini sekarang.
Berhati-hati dalam pembelian makanan.

Ermmmmm..

Banyak juga perlu kita ketahui.


****************************************

Inilah daftar nama-nama lain dari daging babi:

B2: Sebutan untuk makanan yang berbahan daging babi di daerah Batak dan Yogyakarta.
Bacon: Daging hewan yang diasapi, terutama babi.
Bak: Daging babi dalam bahasa Tiongkok. Misal: Bak Kut Teh, bakkwa.
Boar: Babi liar, babi hutan, atau celeng.
Butaniku: Sebutan daging babi dalam bahasa Jepang
Char siu, cha siu, char siew: Mengacu hidangan kanton berupa daging barbeku.
Cu Nyuk: Daging babi dalam bahasa Khek/Hakka. Istilah ini digunakan dalam makanan siomay dan bubur.
Dwaeji: Daging babi dalam bahasa Korea, biasanya digunakan sebagai varian dalam bulgogi dan galb.
Ham: Daging babi bagian paha
Hog: Babi dewasa dengan berat melebihi 50 kg.
Khinzir: Nama untuk babi dalam bahasa Arab dan Melayu (rz)
Lard: Lemak babi, biasa digunakan sebagai minyak untuk masakan, kue, atau bahan sabun.
Nibuta: Hidangan 
Jepun berupa pundak babi yang dimasak dengan sedikit kuah.
Pig: Babi muda dengan berat kurang dari 50 kg.
Pork: Daging babi.
Rou: Babi dalam bahasa Mandarin, misalnya, hingshao rou, rou jia mo, tuotuorou, yuxiangrousi.
Sow: Babi betina dewasa (namun istilah ini sangat jarang digunakan).
Sow milk: Susu yang dihasilkan dari babi.
Swine: Daging babi untuk seluruh spesies babi.
Tonkatsu: Hidangan 
Jepun berupa irisan daging babi yang digoreng dengan tepung panir.
Tonkotsu: Hidangan Jepun berupa ramen berkuah putih keruh, terbuat dari tulang, lemak, dan kolagen babi.
Yakibuta: Hidangan 
Jepun mirip char siu, biasanya digunakan untuk toping ramen.

Sumber : PC Muslim

Parenting : How To Raise A Child

Thursday, July 23, 2015



 



* Yeay. Hari ini cuti beraya belah keluarga mertua pula...

Bahasa Racun Ibu Bapa Ke Jiwa Anak

Wednesday, July 22, 2015


 
“Sopannya berbahasa dengan anak. Menyampah!” – The Grumpy Cat.
“Kenapa tak solat lagi? Tak dengar apa ABAH cakap tadi? Telinga mana? Tinggal kat hutan?” herdik abah.
“Awat menangis? Pondan?” sergah emak.
Biasa dengar ayat-ayat begini? Mungkin kita sudah terlalu biasa sehingga tidak perasan yang biasa itu adalah sesuatu yang luar biasa. Yang di luar kebiasaan. Luar tabi’i. Bagaimana boleh seorang ibu atau bapa berbahasa sinis, sarcastic kepada anak sendiri?
haimginott
Dr. Haim G Ginott di dalam bukunya BETWEEN PARENT AND CHILD, mengatakan bahawa kebiasaan berbahasa sarcastic adalah satu penyakit mental yang serius di kalangan ibu. Dengan sumpahan perkataan, ibu bapa membina benteng penghalang untuk komunikasi yang efektif.
Kita tidak perasan, sergahan dengan racun sinis yang mengundang amarah hendak melawan itu menyebabkan anak-anak berfantasi untuk membalas dendam. Sarcasm tidak ada tempat dalam pendidikan dan keibubapaan.
Marah itu menyakitkan.
Marah dengan ayat ‘kelakar’ agar sakit itu dibajukan dengan kehinaan, adalah lebih menyakitkan. Anak-anak yang sering disindir oleh ibu bapa menjadi anak-anak yang jiwanya penuh dendam, memberontak dan sangat jauh daripada komunikasi yang berkesan.
Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) menyindir dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang disindir itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan menyindir dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang disindir itu lebih baik daripada mereka. [al-Hujurāt 49: 11]
Dengarlah nasihat pakar kanak-kanak berbangsa Yahudi itu.
Sebab ayat 11 surah al-Hujurāt itu kita sudah lama buat-buat tak nampak.
Eh, sarcastic balik?
Insaflah, insaflah, insaflah.
Sumber : Abah.my

Insaflah Diri

Tuesday, July 21, 2015


Hasan Basri ditanya: Apa rahsia zuhudmu di dunia ini? 

Beliau menjawab: Aku tahu rezekiku tidak akan diambil orang lain, kerana itu hatiku selalu tenang.

Aku tahu amalku tidak akan dikerjakan orang lain, kerana itulah aku sibuk beramal soleh.

Aku tahu ALLAH Ta'ala selalu memerhatiku, kerana itulah aku malu jika ALLAH melihatku sedang dalam maksiat.

Dan aku tahu kematian itu sudah menungguku, kerana itulah aku selalu menambah bekal untuk hari pertemuanku dengan ALLAH.

Sahabat2 ku:

Jangan tertipu 
dengan usia MUDA 
kerana syarat Mati 
TIDAK harus TUA.

Jangan terpedaya dengan 
tubuh yang SIHAT 
kerana syarat Mati 
TIDAK mesti SAKIT

Jangan terperdaya dengan 
Harta kekayaaan
Sebab 
Si kaya pun tidak pernah 
menyiapkan Kain Kafan 
buat dirinya 

meski cuma selembar.

Mari terus berbuat BAIK,
berniat untuk BAIK,
berkata yang BAIK-BAIK, 
Memberi nasihat yang BAIK
Meskipun TIDAK banyak orang 
yang mengenalimu dan 
Tidak suka dgn nasihatmu
Cukup lah اللهِ yang 
mengenalimu lebih dari 
pada orang lain.

Jadilah bagai Jantung 
yang tidak terlihat, 
Tetapi terus berdenyut 
setiap saat kita 
terus dapat hidup, berkarya 
dan menebar manfaat 
bagi sekeliling kita 
sampai diberhentikan 
oleh NYA

Sahabat2ku: 

"Waktu yang kusesali adalah jika pagi hingga matahari terbenam, amalku tidak bertambah sedikitpun, padahal saat ini umurku berkurang" (Ibnu Mas'ud r.a)

Panggilan Menipu Yang Lawak

Monday, July 20, 2015


Salam.

Entri supaya akan datang harus berhati-hati. Usah tertipu dengan benda-benda ini semua.
Bukan nak aibkan ke apa ye. 
Taktik nak menipu banyak.

** Aku main-main jawab masa panggilan ni, sebab AKU TENGAH TENGOK RUNNING MAN masa itu juga !! haha

Nombor telefon : 012-837-2236 (Start 8 itu faham-fahamlah negeri mana ye)

Panggilan pertama : Tiada suara
Panggilan kedua : Tiada suara
Panggilan ketiga : Ada suara 
Panggilan keempat : Aku letak telefon
Panggilan kelima : Aku letak telefon
Last : Aku SMS hentam terus.

Paling lawak : 
1) Lelaki. 
2) Suara macam orang meneran dan try untuk bercakap dalam bahasa baku. Last2 keluar slang ye. kahkahkah

Kronologi Cerita :
1. Kononnya call dari Maxis Center di KLCC (Haruslah ada data semua kan)
2. Nombor telefon aku menang tempat ketiga dengan bernilai RM 5 ribu (tahi ayam ko)
3. Minta nama dan nombor akaun untuk masukkan duit. 
4. Aku tahu dia tipu, so macam-macam aku tanya. haha
5. Dia tanya lagi, ada bank Hong Leong ke, Maybank ke, CIMB ke sebab nak masukkan duit.
6. Aku tanya apa bukti aku menang? Dia jawab dia sudah berada di hadapan bank just nak masukkan duit sahaja (Lawak. Senangnya hidup ko bawa duit banyak tu)
7. Tidak lama aku ada dengar suara orang belakang dia cakap-cakap. (Kantoi)
8. So terus letak telefon.
9. Berani pula itu, call lagi 2x aku.
10. Last-last aku bagi SMS hentam terus. 

Aku paling tak tahan dengar suara dia dan berpura-pura buat macam itu. 

miahahahahaha

Agak-agak ler...

Selamat Hari Raya 2015

Wednesday, July 15, 2015

Salam.

Selamat Hari Raya. Maaf Zahir & Batin .



Jika ada salah silap serta kekurangan dalam hubungan persahabatan di alam maya harap dimaafkan.

Jaga diri baik-baik.
Cantiknya baju raya semua.

Berhati-hati di jalan raya.
Makan dengan kuantiti yang sepatutnya.

The Incredible Power of the Whisper

Tuesday, July 14, 2015

Salam.

Ilmu keibubapaan.

whispering

If a picture is worth a thousand words, then a whisper is worth two thousand when it comes to parenting. In the same way that the instinctive human reaction to someone raising their voice is to raise our voice one octave higher, to out-shout the shouter, to over-power the person powering-up on us, the instinctive human response to someone whispering is to quiet down, to lean-in, to listen.

Memahami Encik Suami

Friday, July 10, 2015

Salam.

Ewahhhhhh. haha

Memahami Isteri pula tertunggu juga. haha

Info berguna untuk semua.

Allah bagi mata celik, mulut berbicara, tangan dan kai membuat kebaikan, telinga mendengar.
Gunakan sebaiknya.

Jika senyap sahaja, mana boleh orang nak baca apa yang ada dalam hati.















Handsocks Lace & Stokin Soka (RM 5 !!!) - SOLD OUT

Thursday, July 9, 2015

Salam.

Fariza mahu buat clearance sale gila-gila ini.
Mahu pindah rumah dan clear semua barang-barang niaga.

Handsocks Lace & Stokin Soka hanya RM 5 sehelai.

Stokin Soka

SOLD OUT. THANK YOU


Handsocks Lace

SOLD OUT. THANK YOU

Handsocks Lace

SOLD OUT. THANK YOU

Handsocks Lace

SOLD OUT. THANK YOU

Rahsia Shopping Dengan Anak-anak Dalam Keadaan Aman Bahagia

Wednesday, July 8, 2015

Salam.

InsyaAllah boleh lakukan pada anak perlahan-lahan.
Mudahan berjaya. hihi

******************************************

Sumber : Salwa Saleh

Assalamualaikum wbt

Pernah tak rasa macam kalau boleh nak 'park' aje anak-anak kt mana-mana ke, lepas tu kita pi shopping dengan segera, mudah dan pantas? 

Atau ade tak rasa macam penat gila sebab lastnya barang yang di cari tu tak dapat pun, tapi sibuk kejar anak-anak dan melayan karenah diorang? Ni belum lg citer bab menangis, berguling atas lantai dan seumpamanya kan kan 

Hehehehe

Sep sikit! Kita serupa je sebenarnya. Semua orang yang ade anak kecik-kecik memang lah mengalami situasi macam ni. Saya dulu pun ya ampun, mmg penat sangat kalau pegi beli barang dengan anak-anak ni.

TAPI

Keadaan bertambah baik selepas saya membuat perubahan
Jeng jeng jeng

Suspen sikit la kan, kasik ade 'feel' gituh



Mula-mula tu saya baca buku dan dengar kt program ape ntah kat TV, yang kita mesti SET RULESyang boleh di gunapakai oleh semua orang

Hah, camne tu?

Ape saya buat, saya akan tekankan pada apa yang boleh di beli dan tak boleh di beli. Apa yang boleh di makan dan tak boleh dimakan, dan apa yang boleh dibuat dan tak boleh dibuat. 

Jangan risau, nampak aje mcm complicated tapi tak pun. Contohnye ye, saya mmg banned JUNK food. No no no no...so diorang pun tahu kalau lalu bahagian keropok bagai...

"Mak, yang ni tak boleh beli ke? Yang ni tak elok ke?"

Saya hanya perlu angguk kepala sambil senyum. Dan diorang akan senyum balik

Magic kan? Peggh, mmg magic.

Itu perlukan kesabaran, kesungguhan dan training tapi tk lama mana pun saya buat. Percayalah anak-anak ni cepat aje ADAPT dengan peraturan yang baik.

Cumanya, please GIVE AND TAKE. Diorang kan bebudak lagi. So raikan lah pulak dengan bagi diorang pilih biskut atau roti yang diorang prefer. Atau belikan susu yang diorang nak ke. Haa, mcm tu lah kekdahnye.

Kemudian, bagitahu mereka KEADAAN SEBENAR 
Contohnya;

"Kita datang sini nak beli ayam dengan sayur aje. Tak payah keluar. Tunggu dalam kereta dengan ayah. Emak aje beli cepat-cepat. Ada nk kirim apa-apa?"

So diorang tahu. Besenye kirim roti lah kan. 
Atau

"Kita nak beli barang sikit. Kalau jumpe mainan, boleh main 1 aje tau. Pilih mana yang nak main"

So diorang tahu yang diorang boleh pilih satu mainan. Kadang-kadang part ni memula tu fail la jugak sebab budak bila nampak mainan letrik banyak-banyak yang pakai token tu boleh jd rambang mata tau! Kadang-kadang kalau seisi NEGOTIATION tak berjaya, ade juga adegan tangisan tu. Mcm kita la juga kalau pegi kedai tudung, kengkonon nk beli 1, tapi rambang mata sambar 3 jugak kan? So take it easy, kadang-kadang boleh nego, kadang-kadang kene firm. Pandai la baca keadaan dan situasi ye...


Kemudian hari tu kitorang ada pegi seminar PARENTING 101.

Antara tips yang di praktikkan selepas tu adalah dengan SET PEMIKIRAN anak-anak bahawa mereka adalah orang yang boleh berlaku baik dan sopan santun ketika membeli belah.

Makanya beritahulah didalam kereta sebelum keluar, kepada anak-anak kita yang mereka ni ;



  • GOOD BOYS / or girls
  • BOLEH BEHAVE
  • PANDAI BAWAK DIRI
  • NANTI TAK LARI-LARI


Alhamdulillah, nampaknya progres bertambah maju.
Arituh ckp nk pegi ni kita nak beli SONGKOK aje tau. Dan diorang behave dan beli songkok aje. Senang aje test dan tkde kalut nk beli benda lain

Lepas tu pegi bahagian basah, diorang request nak vitagen tapi saya kata tak boleh. kita beli donut aje. Dan diorang setuju juga

Oh, saya harap ini akan kekal terus menerus.


Best plak..

Hehehehe. Selamat mencuba la yer. Kalau berjaya bgtahu!

Sekian,

Emak 3 boys

Doa Agar Anak Rajin Solat

Tuesday, July 7, 2015

Salam.

Mudahan generasi umat Islam akan rajin solat.
Para ibubapa hafal dan doakan untuk anak-anak ye.

InsyaAllah.


Sumber : Ummiummi.com

Anak-anak yang salih dan salihah bersinar bagai cahaya.
Tiap kali mereka beramal kebajikan, hati begitu tersentuh.
Merekalah permata hati.
Dari mereka, pahala amal jariyah akan terus mengalir.

Shalat adalah sebuah amal yang akan terus dilakukan seorang muslim hingga akhir hayatnya.
Orang tua mana yang tak bahagia bila anaknya bersegera menyambut seruan azan?

Bergandengan dengan ikhtiar, mari kita doakan anak-anak kita.
Dengan sebuah doa yang telah diucapkan oleh Nabi Ibrahim untuk anak keturunannya.

Dalam Al-Quran, surat Ibrahim ayat 40, disebutkanlah doa Nabi Ibrahim 'alaihis salam,

رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلاَةِ وَمِن ذُرِّيَّتِي رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاء
"Duhai Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang tetap mendirikan shalat. Duhai Tuhan kami, perkenankanlah doaku."
Ingin anak rajin shalat? Jangan jemu membimbing dan mendoakan mereka.
Kasih orang tua sepanjang hayat. Insyaallah : )

Kaftan Biru Untuk Dijual

Monday, July 6, 2015

Salam.

Fariza mahu let go Kaftan Biru ini.
Jika berminat boleh komen atau Whatsapp : 012.259.550.5

Kod : Kaftan Manik Pink
Saiz : S 
Harga : RM 60 tidak termasuk pos
Condition : 9/10
Lain-lain : Ada tali di belakang, ada lining serta tidak jarang




Marry In A Week














* Perghhhh. Ayat kau makan dalam hati, jantung, hempedu uiiii. hahaha

Aku tak tahan nak gelak sebenarnya. "BOLEH TAHAN YE"

Panngggg kena setepek kat aku (Sentap makk tau kohkihkuhkehkah)
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS