A Self Reminder :)

Thursday, December 22, 2016

When a glass is broken, the sound of breaking disappears immediately whereas the glass pieces are scattered over the ground hurting whoever walks over it.

Similarly, when you say something that hurts people's emotions and feelings, the voice disappears immediately but the heart remains in pain for long.

Therefore, don't say anything except good and remember always the nine advises and prohibitions that Allah Almighty gave us in Suratul Hujurat (The Sura of Islamic manners) before you say something to anyone:
1.-فتبينوا:
"Fa Tabayyanu": Investigate: when you receive an information, lest you harm people out of ignorance.

2.-فأصلحوا:
"Fa Aslihu": Make settlement: between your brothers as believers are brothers.

3.-وأقسطوا:
"Wa Aqsitu": Act justly: whenever there is a dispute try for settlement and act justly among both parties as Allah loves those who act justly.

4.-لا يسخر:
"La Yaskhar": Don't ridicule people, perhaps they may be better than you to Allah.

5.-ولا تلمزوا:
"Wa La Talmizu": Don't insult one another.

6.-ولا تنابزوا:
"Wa La Tanabazu": Don't call each other with offensive nicknames.

7.-اجتنبو كثيرا من الظن:
"Ijtanibu Kathiiran min Aldhan": Avoid negative assumptions, indeed some of the assumptions are sins.

8.-ولا تجسسوا:
"Wa La Tajassasu": Don't spy on each other.

9.-ولا يغتب بعضكم بعضا:
"Wa La Yaghtab": Don't backbite each other. Its a major sin equivalent to eating your dead brother's flesh.

Lastly Allah said in the Qur'an "Remind, for the reminder benefits believers".
 
May Allah continue to Guide us in all our affairs. AAMEEN
 
 
Bukan senang mahu jadi baik, perlahan-lahan inshaAllah.
Istiqamah.

Peace Be Upon You :)

Thursday, December 8, 2016


There’s faith in my world
It comes back to your teachings and all your words
From your life I have learnt
To be patient and caring at every turn
The reason I’m strong
You’re where I belong
In a world spinning out of control
The reason for my pride
You are my guide
And I will always follow your way
Your way, your way, oh!

‘Alayka salla Allah O Muhammad
(May Allah’s salutations be upon you O Muhammad)
Peace & blessings on you every day
‘Alayka salla Allah O Muhammad
You inspire me in every way
I promise that wherever I go
Whenever I pray
I’ll be sending you praise
With the words that I say
Rasulallah (Messenger of Allah), O Muhammad
Peace & blessings on you every day

There’s light in my heart
Helps me find my way back when I've gone too far
When all my anger makes me blind
I remember you’re a mercy for all mankind
The reason I forgive as long as I live
In a world spinning out of control
The reason I love, I'll never give up
And I will always follow your way
Your way, your way, oh!

I know the only thing I want from this life
And it’s to follow all your footsteps to Paradise
So that’s the way I’m going to spend all my time
Yes I swear, by Allah I swear!

Happy Birthday In Advance, Rayyan.

Wednesday, November 23, 2016

Assalamualaikum.

Happy Birthday In Advance 4 years, Rayyan.
hahahaha.

Sambutan kecilan untuk November & December babies.
Eh baby pulak dah..

Sekalikan sebab untuk December ada aktiviti lain.
Nasiblah nak oii. haha

Ini semua last minute plan. Geram mak tau..
So apa yang tersedia ada je ok.

Next time celebrate lagi dengan keluarga.
Untunglah..

Ini Teacher Hanis
Teacher kesayangan dia. haha
Kek Pink - Spderman ye.

November & Disember (Campur 4-6y)

Peace yooo

 Muka Rayyan kalau senyum sepesen je T_T

BloomThis.co - Fresh Flower

Thursday, November 10, 2016

Assalamualaikum.

First time dapat bunga yang sangat kreatif macam ini ya.
Lovely sangat. Given by my family :)

Selepas 2 minggu bersalin, warded balik T_T
Faham-faham lah ye dengan keadaan sendiri, tengah pantang dan take care baby lagi.
Very weak dan kena kuatkan semangatlah time tu.

Baby breath : Putih, Ungu & Biru (nice combination). Pandai korang eh pilihkan. haha
Tahan sampai more than 2 weeks. Jaga dengan baik.

Bekas coklat tu simpan lagi tau. Comel sangat. 
Boleh buat deco nanti.



Website : BloomThis
Facebook : BloomThis
IG : BloomThis

Review :
1) Same day delivery (rata-rata suka kan)
2) Kreatif dan sangat cantik
3) Nurse dan staff suka tengok haha.
4) Aku snap picture pun kelakar haha

Masuk Kerja Semula

Wednesday, November 9, 2016

Assalamualaikum.

Lama tidak update blog sejak peristiwa itu. haha

2 bulan sudah berlalu dalam tempoh berpantang dan tibanya untuk bekerja semula.

Rindunya dekat anak-anak. 
2 anak sudah ye.Pejam dan celik.

Hari pertama kerja, Rayyan sudah siap-siap tanda seluruh hari dalam bulan November.
Express sangat ko ye.
Mentang-mentanglah birthday bulan Disember T_T


Mudahan si kecil Rayna behave dekat nursery.

Aamiin..

Let Go : Short & Long Pants Kids

Thursday, October 20, 2016

Assalamualaikum.

Let go SHORT & LONG PANTS jeans & cotton.
Details saiz dalam gambar.
Saiz : 6 bulan hingga 3 tahun

Harga : RM 5 sehelai (TAK termasuk pos)

*Serious buyer sahaja
* Whatsapp 012-259-550-5

Thanks







Newborn Screening Test - PPUM

Thursday, September 15, 2016

Assalamualaikum


1) Bilik Bersalin.
Suami boleh teman ke bilik bersalin (normal) semula yang telah berkuat kuasa awal tahun ini. (bergantung pada keadaan isteri ketika itu & mengikut prosedur ditetapkan)    

Ya. Kali ini suami Fariza masuk ke dalam bilik bersalin masa sudah 7cm sebab progress terlalu cepat T_T. 
Terima kasih Nurse sebab bagi masuk awal.

Baguslah suami lihat isteri sakit bersalinkan anak. Haha

2) Newborn Screening Test    
Sedikit Info : Tests & Checks    
Bayaran : RM 84.80 (Staff / Tanggungan / Orang luar memang kena bayar) yang mana mahu bersalin di situ.    
No refundable. Bayaran sebelum bersalin ye.    
Suruh suami bawa dan tunjuk resit masa kat hospital. Ko dah sakit bersalin ke lepas bersalin mana nak ingat semua dokumen dah T_T  
Akulah tu. wakakakaka    
Lain-lain hospital aku xtau ada buat ke tidak.
    
Ini sangat penting sejurus selepas kelahiran bayi. Doktor akan check kesihatan tubuh luaran dan dalaman bayi secara keseluruhan.    
Macam ambil darah dan sebagainya.    
Jika mempunyai sebarang penyakit, boleh dicegah dari awal. 

Aku lupa berapa jenis penyakit. Berangan banyak. Tetapi rawatilah lebih awal.

Cth : Jaundice. Dulu Rayyan lama jaundice. Pity him T_T.     
Dahulu before keluar memang ada check tetapi tidak selengkap-lengkapnya seperti yang baru ini. 

InshaAllah semuanya ok. Apa-apa pun berserah pada Allah agar dipermudahkan. Aamiin.

Yang mana ada salah silap, kurang info, harap dimaafkan.

Bye !

Bidan Urut KL/Selangor

Wednesday, September 14, 2016

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.
Sudah bersalin pada 4 September 2016.

Bidan - Kak Yati
Hubungi/Whatsapp - 012-854-6760
Area - Sekitar KL/Selangor

Fariza ambil pakej 3 hari dengan Kak Yati.
Kak Yati dekat dengan rumah so senanglah runding.
Murah sangat dan tertakluk pada harga semasa.
Tungku, scrub badan dan urut.

Awal mengandung pun sudah 2 kali urut dengan dia atas sebab-sebab tertentu.

Jadi, korang boleh cuba dapatkan perkhidmatan urut dia nanti.

Bye ;)

Kedegilan Anak Sebenarnya Dibentuk Oleh Ibu Bapa

Tuesday, August 30, 2016

Assalamualaikum.

Baca tajuk buat sentap aje ye.
Wallahualam.

Sumber : Pixel Media

Kadang-kadang terfikir juga kenapalah anak ini macam degil dan selfish. Semuanya nak ke dia saja. Kita sudah cakap, ajar dan terangkan baik-baik serta gunakan bermacam-macam tips untuk bentuk 'obedience' dia, tetapi dia masih begitu juga. 

Kalau main, tak mahu berkongsi. Kalau berbual, kita bercakap tentang ini, dia tak nak masuk cerita kita dan dia cerita tentang cerita dia juga. Kita ajar dia letak barang di sini, dia nak letak juga di situ. 

Ibu-ibu dan ayah-ayah penyayang sekalian, sebenarnya mereka tidak degil. Malah tidak wujud pun 'kedegilan' dalam diri kanak-kanak. Allah telah menjadikan manusia sebagai sebaik-baik kejadian. Ia adalah berkaitan fenomena Egocentrism. 

Egocentrism atau egosentrik ini bermaksud, keterbatasan kemampuan kanak-kanak untuk melihat sesuatu dari sudut pandangan orang lain. Ia akan berterusan sehingga usia sekitar 6 - 7 tahun. 

Bahasa mudahnya, kanak-kanak menyangka yang kita ini semua berfikir seperti mereka. Meja adalah litar lumba untuk kereta mainan mereka (kata mereka), maka mereka dengan yakin dan selamba badaknya beranggapan kita juga fikirkan perkara yang sama. Sebab itu mereka akan terus buat apa yang mereka suka buat. Habis dibawa semua kereta kenitnya ke meja kita. Bukan sebab degil. 

Egocentrism juga menjadikan kanak-kanak tidak mampu melihat dari pelbagai perspektif. Pemikiran mereka sehala sahaja. Pendek kata, it's all about me! 

Cuba tengok bila mereka (khususnya yang berusia 2-4 tahun) bermain dengan sepupu-sepupunya. Nampak main sekali tetapi sebenarnya mereka dengan dunia masing-masing, cuma berkongsi tempat sahaja. Yang A bercerita tentang rumput, B lazimnya tak reply tetapi akan cerita sungai pula. 

Ia sangat berkait rapat dengan konsep Schema/Skema. InshaAllah saya akan tulis nanti. Ketaatan anak dibentuk dengan kasih sayang dan ia memang mengambil masa yang sangat panjang. Kedegilan anak sebenarnya dibentuk oleh kita. It's a fact! 

Stay tuned, kita sama-sama terus belajar tentang fitrah kanak-kanak. InshaAllah akan lebih mudah untuk kita uruskan mereka dan emosi mereka.

Senarai Kerja Rumah - Ikut Umur Anak

Friday, August 26, 2016

Assalamualaikum.





* Counting the days. haha

Best of Luck :)

Friday, August 19, 2016

Assalamualaikum.

Ilmu pengetahuan yang berguna.


Taken from FB


Set Cadar Sutera 5D

Wednesday, August 17, 2016


Stok baru masuk !!!




























Kod : Set Cadar Sutera 5D



Saiz : Queen dan King
Keterangan : 100% cotton
High quality cotton
1 cadar labuh
2 sarung bantal
1 selimut nipis
Kain best quality
Harga :
RM 230 SM / RM 240 SS




Hasil Seni Rayyan

Monday, August 15, 2016

Assalamualaikum.


Akhirnya, Berjaya juga Rayyan punya hasil seni.
Bolehlah Rayyan. Lama-lama pun boleh buat lagi cantik.

Makin hari makin membesar dengan cepatnya.
T_T

Bila disuruh taknak buat.
Tengok senyap-senyap inilah hasilnya.


Self Reminder

Tolong Pantau Anak Kita

Thursday, August 4, 2016

Assalamualaikum.




Tadi saya sempat bercerita kat isteri tentang kes pedofilia kat Malaysia ni. Isteri saya ni walaupun seorang doktor tapi dia macam tak dapat nak hadam sangat bab kes pedofilia sebab benda ni sebenarnya benda di luar akal logik manusia normal.

Isteri saya ni banyak handle kes hamil anak luar nikah je. Yang hamil tu pulak bukan orang dewasa tapi mostly baru umur 16 dan 17 tahun je. Biasanya budak yang mengandung ni kenal pakwe mereka melalui WeChat. Saya pun tak tahu sangat kenapa WeChat ni jadi tempat mereka bersosial cuma yg saya tahu melalui applikasi WeChat kita boleh berkenalan dengan orang di sekeliling dan yg berdekatan dengan tempat tinggal kita. Jadi saya pesan sangat sangat kat ibu bapa tolong pantau gajet anak anda.

Please!

Baru-baru ni pun viral kisah seorang lelaki Pedofil yg tak dikenali cuba menggoda seorang budak lelaki berumur 10 tahun melalui applikasi kat henset budak tu. Budak nama Aiman ni pulak memang jenis suci tak tahu apa apa. Dia pun layan je la. Yang lelaki ni pula gi mintak gambar bogel budak tu walaupun dah tahu dah yg dia chat tu baru berumur 10 tahun! Siap cakap nak bagi PSP lagi kalau budak tu nak bagi gambar kemaluannya! Alhamdulillah ibunya sedar ada chat pelik kat henset anaknya.

Kes pedofilia camni sebenarnya dah lama ada kat Malaysia cuma mereka yg terlibat ni sangat susah nk dikesan sebab mereka ni pandai menyorok daripada pihak berkuasa. Contohnya kes Richard Huckle hari tu. Dia ni antara Pedofil terdasyat dalam sejarah Britain. Dia pernah masuk ke Malaysia sebagai sukarelawan dan dilaporkan dia dah 'ratah' 200 orang kanak kanak termasuk kanak-kanak kat Malaysia! Mostly mangsanya baru berumur 6 bulan sampai la yang berumur 12 tahun! Gila kan?
Laman web lucah mereka pulak biasanya tak semua orang boleh akses. Hanya orang orang tertentu dari geng mereka je yg boleh masuk ke laman web lucah tu. Sebelum ni kecoh kot satu Malaysia bila gambar anak Harith Iskander dan gambar anak Tomok masuk kat laman web lucah kanak kanak tapi sekarang semua dah kembali diam macam takde apa apa yang berlaku.

Saya ada rahsia nak bagitahu korang ni. Ada cara nak cam orang Pedofil ni. Biasanya seorang pedofil ni sangat pandai menjaga rahsia dia. Biasanya mereka ni sangat kelihatan warak dan baik. Mereka nampak sangat penyayang dengan budak-budak. Selalu belikan gula-gula dan hadiah kat budak-budak dan pandai pujuk rayu mereka. Tanpa kita sedar mungkin mereka sedang menghidap penyakit mental sukakan kanak-kanak yg belum baligh.

Sebab tu sebagai parent kita kena tahu tips ni :
+ Bagitahu anak kita takde siapa boleh sentuh area kemaluan dia walaupun orang terdekat dalam keluarga
+ Biasakan dengar mereka mengadu dan tunjukkan yang kita amik berat dengan aduan mereka walaupun untuk perkara-perkara yg kecil
+ Ajar anak untuk berkata TIDAK jika ada orang lain yg minta mereka buat benda yang aneh dan menyakiti mereka
+ Jangan marah anak jika mereka bertanya perkara yg bagi kita agak lucah kerana ada kemungkinan mereka sedang dipengaruhi oleh Pedofil
+ Jangan ambil ringan kalau anak selalu mengadu sakit di bahagian perut ataupun kemaluan.
+ Jangan post gambar anak kita dalam keadaan berpakaian seksi walaupun mereka masih kanak kanak! Memang ada laman web lucah kanak kanak yg suka cari gmbar kanak kanak yg 'seksi' untuk menjadi bahan tatapan dan perbincangan mereka. Richard Huckle yang saya cerita tadi tu simpan
20 000 gambar kanak-kanak sebagai koleksi!
+ Pastikan henset anak kita jenis yang takde aplikasi instant messanger seperti Whatsapp, WeChat dan lain2. Cukup la dengan sms dan call biasa je.
+ Kalau anak nak pakai juga internet dan apps yg lain pastikan kita dah install apps untuk monitor aktiviti anak kat henset tu. Contoh apps yg korang boleh download kat Google Play atau Apple Store utk mengawasi henset anak korang :
I. Kids Place - Parental Control
II. Abeona - Parental Control & Device Monitor
III. Screen Time Parental Control
IV. Parental Control Board

Saya mohon sangat-sangat korang amalkan tips yg saya bagi kat atas ni sebagai langkah berjaga jaga dengan orang yg ada penyakit pelik ni.Kalau ikut Diagnostic and Statistical Manual of Mental

Disorders (DSM-5) pun pedofilia ni termasuk dalam kategori Paraphilia, sejenis bentuk penyimpangan seksual. Korang jangan pelik ada orang yang berkahwin dengan patung la, ada yang suka skodeng orang la, ada yang suka curi seluar dalam orang la sebab memang semua ni termasuk
dalam kategori Paraphilia tu la. Ya, sejenis penyakit mental!

P/ S : Saya Taufiq Razif mintak sangat ibu bapa kat luar sana untuk sebarkan Talian Kasih 15999 yg diwujudkan oleh Kementerian Pembangunan Wanita dan Masyarakat. Kalau ada je korang suspek benda jijik ni berlaku, tolong hubungi nombor tu.Mungkin ada beribu lagi kes pedofilia di luar sana yang sedang berlaku tapi mungkin kerana kurang pendedahan dan tak tahu nak mengadu kat siapa akhirnya mangsa dan keluarganya berdiam diri je.

Benda ni boleh je terjadi pada ahli keluarga kita dan anak-anak kita tanpa kita sedar pun sebab kita tak amik berat pun pasal kes pedofilia ni. Korang jangan ingat pedofil ni suka rogol je. Ada jugak yang jenis dera dulu sebelum rogol. Ada jugak yang jenis rogol dulu sebelum bunuh. Jom saling mengingatkan sesama kita.

Bantu saya sebarkan mesej ini pada seluruh rakyat Malaysia ye..insyaAllah saya akan kupas lebih banyak tentang isu yang penting untuk kita semua di post saya yang seterusnya..

Hotel Berjaya Times Square


Assalamualaikum.





Berapa tahun duduk Kuala Lumpur/Klang Valley namun tidak pernah menginap di mana-mana hotel tiada bintang atau berbintang-bintang.

Sebelum ini ada menginap di beberapa hotel sekitar Klang Valley, bilik pun lebih kurang sama sahaja.

Menginap di hotel ini pun sebab ikut suami bekerja luar. haha
Last week.



Ko dah sarat standby sahaja lah. T_T




Lagi best sudah +- 8 tahun tidak pergi ke Times Square Shopping Complex itu.
Totally different dan cantik sekarang. kahkahkah




Anak aku takyah cakaplah. Asal sebut nak stay hotel je. 
Kemain.... Excited....




Info :
1) Jakun sebab bilik cantik. haha. Jenis yang rajin travel memang tak kisahlah.
2) Kualiti kamera kurang berkeyakinan
3) Semak laman sesawang hotel Times Square untuk lebih jelas dan cantik.
4) Mahu shopping sebelah bangunan sahaja
5) Access card kena bawalah. Sana sini kena access.
6) Mat dan Minah Arab banyak juga
7) Banyak rehat sahaja sebab kurang larat.





Tengoklah Rayyan itu...



Ruang menuju ke dapur kecil dan tandas



Ruang dapur



Bath tub kesukaan Rayyan



hahaha











Rayyan punya tempat T_T



Ruang menonton. Dia sudah mulakan aksi..




Bye






 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS