Membentuk Anak Berkeyakinan Tinggi

Friday, July 29, 2016


Assalamualaikum.

Ini tidak, sesetengah itu tak boleh ini tak boleh.
Boleh dan tidak bergantung pada situasi.

Nak jaga anak ko/cucu 100% perfect tidak usahlah.

Sayang pun ada hadnya.
















Anak Mengamuk? Bertabahlah.

Thursday, July 28, 2016


Assalamualaikum.

Anak mengamuk, mak bapak pun be like..... T_T





 




Kenapa Penting Untuk Kawal Amarah dan Benarkan Anak-anak Buat Silap?

Ciri-ciri "Kontraktor" Penipu

Monday, July 25, 2016

Assalamualaikum.


Pengajaran dan ambil iktibar.

Ini antara kontraktor main-main dan menipu pelanggan.
Buat benda kecil sahaja. Hadoiiii

Tidak mengapa, Allah kan ada.

1) Ayat manis berjanji sehingga mencecah langit
2) Beritahu banyak projek sana dan sini 
3) Jika mahukan bayaran, jam-jam itu juga mahu. Tengah malam pun tengah malam lah.
4) Banyak alasan untuk tidak membuat kerja
5) Mahukan duit cepat. Tempah barang (padahal ready stock je pun) dan mahu beli sekali dengan pelanggan lain
6) Banyak alasan pekerja sakit dan pergi site lain. (Bohongnya)
7) Bila sudah datang buat kerja, tuan rumah kena awasi ye.
8) 1 hari bekerja tidak sampai 3-4 jam buat kerja. (Kantoi haritu)
9) Murah tetapi buat kerja main-main. Nilaian barangan pun tidaklah mahal ye.
10) Berjanji tetapi langsung tidak menepati janji. 
11) Call / Whatsapp - Tiada maknanya nak angkat or reply dah

Entri seterusnya akan menyusul.


Tarbiah Sentap - Diuji

Thursday, July 21, 2016

Assalamualaikum.


Tiap kali kita diuji, cuba cari hikmah yang Allah nak didik kita.

Ada orang diuji kereta rosak tengah malam dalam hutan, boleh jadi Allah nak didik dia kebergantungan secara total kepada Allah!

Ada orang diuji dengan kesempitan hidup, boleh jadi Allah nak didik dia rasa cukup dan bersyukur dengan apa yang ada!

Ada orang diuji dengan penyakit kronik, boleh jadi Allah didik dia erti redha dengan ketentuan!

Ada orang diuji dengan kebencian orang pada dia, boleh jadi Allah nak didik dia sifat pemaaf!

Ada orang diuji dengan kemewahan harta benda, boleh jadi Allah nak didik dia nilai pemurah!

Apa pun ujian dalam hidup kita, sandarkan hanya kepada Allah. InsyaAllah kau akan tenang dan kuat untuk tempuh ujian yang melanda!



Sumber : Tarbiah Sentap



Rakyat Disaran Buat Dua Pekerjaan

Wednesday, July 20, 2016

Assalamualaikum.








KUALA LUMPUR – Rakyat di negara ini digesa me­lakukan dua pekerjaan sebagai cara untuk membayar hutang selain menampung kos sara hidup yang semakin meningkat.
Gesaan itu dibuat selepas kebanyakan rakyat di negara ini didapati membuat pelbagai pinjaman antaranya membeli rumah sehingga mengakibatkan mereka terpaksa menanggung hutang bagi tempoh yang panjang.
Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia, Datuk Nadzim Johan berkata, orang ramai yang terdedah dengan hutang se­perti penjawat awam boleh melakukan dua pekerjaan bagi menjana kewa­ngan menampung kos sara hidup mereka.
“Kalau hendak bergantung kepada gaji sedia ada memang tidak cukup dan alternatif itu boleh dilakukan oleh mereka. Cara ini adalah lebih baik daripada meminjam ceti haram atau ah long yang boleh menekan kehidupan mereka,” katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.
Sumber : Kosmo


Okay.
Apa perasaan sekarang..


Salam Lebaran 2016

Monday, July 4, 2016

Assalamualaikum.

Salam Lebaran.
Maaf Zahir & Batin.

Cuti 1 minggu. Seronoknya. haha

Mana yang lepas itu, lepaslah.
Harap dimaafkan.


Sekarang berada di rumah keluarga mertua :)

Kredit : Terima Kasih Sue Suka Susun.

Free je yang atas ini. hihi.
Comel
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS